Pisicile si cainii isi pot aminti evenimente intamplate cu multi ani in urma

Pisicile si cainii isi pot aminti evenimentele intamplate cu ani in urma si raspund la solicitari de memorie la fel ca oamenii, a concluzionat un studiu.

Cercetatorii din Danemarca au anchetat proprietarii de pisici si caini despre ocaziile in care animalele lor de companie au aratat semne ca isi amintesc un eveniment specific trecut.

Echipa a descoperit ca majoritatea pisicilor si cainilor par sa aiba o asa numita memorie episodica - adesea declansata de indicii precum locatiile, la fel cum sunt si amintirile noastre.

Pisicile si cainii isi pot aminti evenimentele intamplate cu ani in urma si raspund la solicitari de memorie la fel ca oamenii, a concluzionat un studiu.

In studiile lor, psihologii Amy Lewis si Dorthe Bernsten de la Universitatea Aarhus din Danemarca au examinat un numar de 375 de proprietari de pisici si caini care au avut grija de animalul lor de companie timp de mai mult de sase luni.


Au intrebat daca fiecare proprietar a simtit ca animalul de companie si-a amintit vreodata un eveniment sau evenimente trecute - ceea ce expertii numesc "memorie episodica".

Daca au facut acest lucru, proprietarii au fost rugati sa raporteze despre cum si-a adus aminte animalul de companie de eveniment - luand in cosiderare daca au fost asemanari in locatia evenimentului amintit si imprejurimile in care animalul si-a adus aminte.

Participantii au fost invitati sa excluda acele experiente ale animalelor care intervin regulat, de exemplu atunci cand este ora mesei, acestea putand fi explicate ca alt tip de amintiri, numite "memorie semantica".

In loc sa acopere evenimente specifice, memoria semantica acopera cunostinte generale despre lume - la oameni, de exmplu, acest lucru ar putea include faptul ca stim ca cerul este albastru sau faptul ca stim sa folosim un telefon.

Cercetatorii au descoperit ca majoritatea participantilor au raportat ca animalele de companie si-au amintit de evenimente din trecut - cu proportii similare intre pisicile si cainii are prezinta semne ca au memorie episodica.

De fapt, doar 20% dintre proprietari nu au considerat ca animalul lor de companie a prezentat semne cum ca si-ar fi amintit evenimente din trecut.

Echipa de cercetatori a descoperit ca majoritatea pisicilor si cainilor par sa aiba o asa numita memorie episodica - una declansata adesea de indicii precum locatiile, la fel ca amintirile noastre.

Echipa raporteaza ca mai multe dintre evenimentele amintite au avut loc cu luni inainte de a si le aminti decat pe perioade mai mici de timp - si aproape jumatate din evenimente au fost amintite "de cateva ori" de animalele de companie, au afirmat proprietarii.

Mai mult, amintirile pareau a fi in mare parte - in aproximativ 80% din cazuri - declansate de locatie, dar si "interactiunea cu un alt animal sau o persoana" este de asemenea comuna.

In timp ce amintirile pentru pisici si caini pareau similare in majoritatea aspectelor, echipa a remarcat ca amintirile cainilor aveau tendinta sa fie evaluate mai pozitiv decat cele ale pisicilor.

Cercetatorii avertizeaza, insa, ca acest lucru ar putea fi rezultatul opiniilor proprietarului sau, in mod alternativ, a modurilor mai nuantate in care pisicile manifesta emotie.

De asemenea, se pare ca felinele raspund mai des la declansatoarele bazate pe sunet.

"Totusi, rezultatele sugereaza ca atat pisicile cat si cainii au amintiri despre evenimente", au scris cercetatorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu