Nu exista dovezi ca animalele de companie se pot infecta cu SARS-CoV-2

Rapoartele despre un caine din Hong Kong care a fost testat "pozitiv slab" pentru un virus care cauzeaza coronavirusul COVID-19 a facut multi prorietari de animale de companie sa se ingrijoreze.

Proprietarul cainelui a contractat deja COVID-19, ceea ce pune intrebarea daca animalele noastre pot sa ia virusul si sa il raspandeasca?

Veterinarii spun ca exista o serie de tulpini de coronavirus care afecteaza cainii si ca acestea exista de ani de zile, dar cele care afecteaza animalele de companie nu sunt aceleasi care afecteaza in prezent oamenii.

Spitalul veterinar Brook- Falls spune ca coronavirusul canin poate fi uneori gasit la cainii care tusesc. Spitalul afirma ca pisicile sunt mai putin predispuse la dezvoltarea bolilor respiratorii.


"Este o parte a complexului de boli respiratorii, care determina simptome asemanatoare gripei la caini" a spus Dr. Denise Follett de la Spitalul Veterinar amintit anterior.

Coronavirusul canin nu este acelasi cu COVID-19, cunoscut sub numele de coronavirus, care se transmite de la om la om. "Este nevoie sa ii izolam sau sa ii tinem in carantina? Trebuie sa le dam vreun medicament? Care este riscul pentru om daca se imbolnavesc cainii?" a intrebat proprietarul cainelui, Irmine Reitl.

Acestea sunt intrebarile pe care Dr. Denise Follett spune ca le primeste zilnic de la proprietarii de animale de companie care locuiesc in zonele cu focare COVID-19. Insa acestia nu trebuie sa se ingrijoreze. CDC spune ca niciun animal nu a fost pana acum identificat cu virusul, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii spune ca nu exista dovezi ca animalele pot contracta sau raspandi COVID-19.
"In acest moment spunem ca nu, dar timpul va spune adevarul. Acest virus este nou, dar pana in acest moment, nu au fost cazuri".

Proprietarii animalelor de companie spun ca sunt usurati sa auda ca prietenii lor cu blana vor fi in regula.

"Nu am foarte multe ingrijorari in acest sens, insa daca lucrurile vor escalada, ne vom intoarce la cabinetul veterinar pentru mai multe cercetari" a declarat Reitl.

Raspandirea COVID-19 ar putea avea un efect potential asupra animalelor de companie intr-un mod diferit. Societatile din SUA spun ca adaposturile de animale ar trebui sa se pregateasca pentru un aport mai mare, deoarece persoanele care sunt spitalizate cu COVID-19 s-ar putea sa nu aiba familie sau prieteni care sa le ingrijeasca animalele de companie.

"Ne dorim ca oamenii sa nu intre in panica", a spus Dr. Follett. "Vrem sa fie constienti de pericolele existente, dar nu ar trebui sa se streseze ca animalele de companie se pot infecta cu acest virus."

Dr. Follett spune ca, daca cainele dumneavoastra se confrunta cu simptome ale bolilor respiratorii, carantinati animalul de companie si mergeti imediat la un veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu