Cainii ne recunosc dupa voce dar nu si dupa chip - Partea II

In timp ce aceasta veste ar putea devasta pe unii proprietari de caini, care sunt siguri ca animalele lor preferate ii recunosc, Szabó spune ca acest lucru nu inseamna ca ei sunt nepasatorii cu proprietarii lor.

"Cainii se descurca bine cu obtinerea informatiilor de pe fetele oamenilor, este posibil sa nu foloseasca acelasi mecanism sau zone ale creierului ca oamenii", a spus ea. "In plus, de obicei, nu ne afisam doar emotiile pe fetele noastre interioare (singure); vorbim, ne miscam, transpiram."

Lilly observa ca acestia se uitau la imagini, nu la fete reale, astfel incat rezultatele indica modul in care cainii raspund la fotografii.


"Inseamna ca acestia nu recunosc imagini despre noi asa cum facem noi, ceea ce probabil nu are un impact atat de mare asupra lor", a spus ea. "Nu cred ca se va schimba mult modul in care interactionam cu cainii nostri."

Un alt studiu, publicat in revista Scientific Reports, a analizat modul in care cainii percep vorbirea umana. Cercetatorii au examinat modul in care 12 caini inteleg cine vorbeste. In timp ce cainii foloseau diferite zone ale creierului lor in comparatie cu oamenii pentru a determina cine vorbeste, cainii inca pot face diferenta.

"Cainii traiesc intr-un mediu bogat in vorbire si comunicam cu ei vorbind cu acestia", a declarat Marianna Boros, o cercetatoare post-doctoranda la laboratorul de comunicare in neurotologie al Universitatii Eötvös din Ungaria. "Prin urmare, este important sa intelgem ce elemente de vorbire pot prelucra."

Uneori, cercetarea este foarte grea pentru ca animalele sunt foarte greu de facut sa stea nemiscati intr-un aparat RMN, in timp ce expertii incearca sa inteleaga cum proceseaza fetele umane si vorbirea.
"Cainii acorda mai multa atentie celui care vorbeste si mai putin vorbelor in sine", a adaugat ea si stiind ca acest lucru poate ajuta proprietarii sa-si antreneze mai bine cainii.

O alta functie importanta are aceasta informatie despre cum raspund cainii la oameni in timp real. Descoperirile din astfel de studii ar putea ajuta cercetatorii sa inteleaga mai bine bolile care afecteaza atat oamenii, cat si cainii, cum ar fi dementa.

"Daca putem invata lucruri de la cainii care ajuta la imbunatatirea vietii cainilor - si a vietii umane - atunci este important", a spus Lilly. "Intelegerea modului in care creierul functioneaza la caini are merite in aceasta privinta."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu