Cainii ne recunosc dupa voce dar nu si dupa chip - Partea I

Multi proprietari de caini ii trateaza pe acestia in acelasi mod ca si pe proprii copii. O serie de studii recente au aratat ca cei mai buni prieteni ai nostri nu percep fetele si sunetele la fel ca oamenii.

Este un lucru ce poate parea foarte trist pentru persoanele care isi iubesc cainii cu adevarat, dar acest lucru ofera cercetatorilor o perspectiva mai buna despre cum gandesc cainii si ar putea ajuta la o mai buna pregatire a acestora.

"Acestia traiesc cu noi zi de zi", a declarat M. Leanne Lilly, profesor asistent clinic in Ohio State University College of Veterinary Medicine, care nu a participat la studiu. "Intelegerea modului in care proceseaza acel mediu ne va ajuta, fara indoiala, sa ducem o viata mai buna alaturi de cainii nostri"
Cainii antrenati special pentru a sta linistiti intr-un aparat de RMN au participat la studii recente pentru a ajuta expertii sa inteleaga modul in care cainii prelucreaza fetele si vorbirea umana.


In doua studii diferite din serie, cercetatorii au analizat modul in care cainii inteleg fetele umane si vorbirea prin utilizarea fRMN, un fel de scanare cerebrala care urmareste activitatea cerebrala examinand fluxul de sange. Toti cainii din studii au trecut printr-o pregatire speciala pentru a putea sta in aparat fara sa se miste.

In studiul despre recunoasterea fetelor umane, doua grupuri de caini - unul cu 13 caini si celalalt cu 11 caini - au analizat fotografiile fetelor oamenilor. Cercetarea, publicata in revista Frontiers in Behavioral Neuroscience, a folosit imagini cu trasaturi faciale modificate, comparativ cu fotografiile obisnuite. Cercetatorii s-au intrebat daca cainii au perceput fetele umane asa cum o fac primatele, ceea ce inseamna ca recunosc oamenii in principal dupa nas, ochi si gura. Dar cainii au avut dificultati in a vedea diferentele, ceea ce inseamna ca nu citesc imagini cu chipuri la fel cum fac oamenii.

"Creierul cainilor nu poate avea aceleasi instrumente pentru a prelucra partile cheie ale fetei (doar ochi, nas, gura)", a declarat Dóra Szabó, studenta la catedra de etologie a Universitatii Eötvös din Ungaria. "Rezultatele sunt in conformitate cu studiile comportamentale anterioare, care, de asemenea, au raportat ca acestia nu isi pot recunoaste proprietarii bazandu-se doar pe partile cheie ale fetei, fara a avea parte anterior de un antrenament specific."

Chiar daca cainii nu prelucreaza fotografiile fetelor umane la fel ca primatele, expertii cred ca acestia stiu cum sa identifice cine sunt proprietarii lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu