Cainii ar putea fi capabili sa miroasa caldura emanata de un obiect

Cainii sunt niste creaturi uimitoare, este o afirmatie pe care o stim deja, insa oamenii de stiinta au descoperit un alt talent pe care este posibil sa il posede prietenii nostri canini: se crede ca acestia pot mirosi caldura animale.

Se pare ca totul se datoreaza zonei numite rhinarium - zona de piele foarte neteda, fara blana, din jurul narilor majoritatii mamiferelor. Cand vine vorba de caini, acea piele este umeda, mai rece, plina de nervi si poate aparent sa simta radiatii termice slabe.

Aceasta este o trasatura rara, pe care doar gandacii de foc, anumite specii de sarpe si liliecii o au - si toate o folosesc pentru a vana prada.

"Cainii sunt capabili sa sesizeze radiatiile termice provenite de la corpuri calde sau radiatii termice slabe si isi pot indrepta comportamentul in functie de acest semnal", a declarat pentru Reuters biologul si veterinarul Anna Bálint, de la Universitatea Lund din Suedia.


Intr-un experiment, cercetatorii au antrenat trei caini pentru a alege dintre un obiect cald (incalzit pana la 31 de grade Celsius) si un obiect lasat la temperatura camerei de la o distanta de 5 metri - ceea ce au considerat cercetatorii ca ar fi distanta de vanatoare potrivita.

Obiectele nu aveau niciun miros si erau acoperite cu banda electrica neagra, astfel incat nici cainii nici cei care ii conduceau sa nu poata detecta nicio diferenta. Totusi, toti cei trei caini au ales optiunea mai calda, relateaza oamenii de stiinta.

In celalalt experiment, obiectele incalzite sau cele la temperatura camerei au fost prezentate unui numar de 13 caini de rase diferite, in timp ce creierele lor erau scanate cu o masina de tip fRMN.
Cortexul somatosenzorial stang din creierul cainilor, cunoscut pentru ca trateaza informatiile provenite de la nas, a fost mai sensibil la obiectele calde decat la cele neutre.

Toate acestea indica faptul ca liliecii si cainii pot fi singurele doua mamifere pe care le cunoastem si care impartasesc acest talent - fiind capabili sa sesizeze punctele fierbinti care emana radiatii infrarosii, folosind o parte specifica a creierului.

In timp ce cainii sunt animale de companie si nu mai au nevoie de vanatoare, cercetatorii considera ca este posibill sa fi mostenit aceasta trasatura de la lupul gri (Canis Lupus), un animal care trebuia sa simta corpurile calde pentru a isi gasi prada.

Este posibil ca si alte animale sa detina aceeasi abilitate si doar sa nu stim noi despre asta, spune echipa din spatele studiului.

Desigur, este o singura lucrare, asadar ar trebui depusa mai multa munca pentru a confirma ca aceasta abilitate exista cu adevarat. De asemenea, nu este clar cum este sesizata aceasta caldura radiata, dar experimentele sunt suficient de sugestive pentru a garanta investigatii viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu