Motivul pentru care cainii se misca in somn

Atunci cand vedeti un caine care se bate cu labutele sale mici in timp ce doarme este cu adevarat adorabil si nu este greu sa va imaginati ca dragul vostru animal de companie viseaza ca inoata, alearga dupa un Frisbee sau incearca sa prinda o pisica din curte.Cainii, la fel ca oamenii, viseaza in timpul ciclului REM (Rapid Eye Movement) al somnului, iar miscarea labutelor sunt raspunsuri exact la orice se intampla in aceste vise. Desi toti cainii pot prezenta miscari musculare in timp ce viseaza, PetMD raporteaza ca cel mai adesea afecteaza cainii mai tineri si mai mari. Aceasta se datoreaza pons-urilor, o parte a trunchiului cerebral cu doua intrerupatoare "off" care regleaza miscarea in timpul ciclului de somn.

"Daca oricare dintre aceste doua comutatoare "off" nu este complet dezvoltat sau a slabit din cauza procesului de imbatranire, atunci muschii nu sunt complet opriti si in timp ce animalul viseaza va incepe sa se miste", afirma Stanley Coren, un medic veterinar si neuropsihologic cercetator si profesor de psihologie la Universitatea din Columbia Britanica, a declarat pentru PetMD: "Cat de multa miscare are loc depinde cat de eficiente sau ineficiente sunt aceste comutatoare "off"".

Atata timp cat cainele tau pare ca viseaza, pot sa stai si sa te bucuri de spectacol. Daca credeti ca acesta poate avea un cosmar, atunci ar fi mai bine sa il treziti. Dupa cum explica American Kennel Club (AKC), un caine trezit brusc dintr-un vis rau, te-ar putea musca inainte sa isi dea seama ca suferinta sa nu era reala.

Cu toate acestea, ar trebui sa inveti sa recunosti diferenta dintre un vis normal si o convulsie.
"Unii caini se manifesta in somn rasucindu-se, dand din labute sau lovind cu picioarele. Aceste miscari sunt adesea scurte (mai putin de 30 de secunde) si intermitente", a descris Jerry Klein, directorul veterinar al AKC. "Pe de alta parte, prinderea membrelor cainilor, nu este deloc indicata".

Daca miscarile sunt de mai lunga durata, este posibil ca acesta sa aiba convulsii si pot fi foarte periculoase. Daca cainele tau poate sa treaca prin asa ceva, cel mai bine ar fi sa discutati cu medicul veterinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu