Cat de buni sunt cainii la recunoasterea cuvintelor umane? - Partea II

Setarea experimentala de baza a implicat un caine asezat cu proprietarul sau langa o boxa care reda sase dintre cuvintele inregistrate, fiecare separate de sase secunde de tacere. Raspunsurile cainelui au fost inregistrate pe video si studiate ulterior.Un proces experimental s-ar putea derula astfel. Cainelui care urmeaza sa fie testat ii este prezentat in mod repetat prin intermediul boxei cuvantul "had". Sa presupunem ca, in acest caz, cuvantul a fost rostit de o femeie. In mod obisnuit, cand cainele a auzit pentru prima data acest nou cuvant rostit, el a indreptat urechile in fata sau s-au intors cu totul spre boxa sau au indreptat ochii in directia din care se auzea sunetul, toate fiind semne de atentie.

Cu toate acestea, in timp ce alte femei cu accent diferit repeta acelasi cuvant, cainele isi pierde interesul indicand ca stie ca toate femeile spune acelasi lucru. Pe de alta parte, cand din boxa se aude un cuvant nou, cainele devine din nou atent, indicand ca a observat diferenta. Dar cand din boxa se va auzi din nou primul cuvant, atentia lui va fi din nou pierduta. Avand in vedere acest tip de reactie in grupul testat de caini, cercetatorii au ajuns la concluzia ca animalele recunosc cuvintele rostite indiferent de cel care vorbeste si nu au nevoie de niciun antrenament pentru a face acest lucru.

Aceste rezultate sunt semnificative, deoarece confirma doua aspecte importate ale recunoasterii vorbirii la caini. Primul, ei pot distinge intre modificarile subtile ale sunetelor vocale care identifica anumite cuvinte. In al doilea rand, cainii izoleaza cuvintele indiferent de modul in care sunt rostite. Acesta este un aspect vital al abilitatii lingvistice, deoarece in mod contrar nu ar putea intelege ce spuneau diferitele voci la boxa.

Medicul veterinar Root-Gutteridge a concluzionat: "Aceasta cercetare arata ca, in ciuda presupunerilor anterioare, aceasta abilitate spontana nu este in mod unic umana si ca animalele impartasesc acest talent lingvistic, sugerand ca perceptia vorbirii poate sa nu fie la fel de speciala pentru oameni cu am crezut anterior."

Insa, este important de mentionat, ca, avand in vedere natura acestui set de teste din acest studiu, cercetatorii nu pot demonstra daca cainii au "inteles" de fapt ce inseamna aceste cuvinte. Cu toate acestea, arata ca animalele ne asculta si incearca sa inteleaga cuvintele pe care le spunem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu