Cat de buni sunt cainii la recunoasterea cuvintelor umane? - Partea I

Cainii pot avea talente lingvistice mult mai bune decat credeau oamenii de stiinta pana acum.

Abilitatea de a recunoaste sunete si cuvinte specifice din vorbirea umana este o sarcina dificila, deoarece mici diferente in frecventele sunetului pot modifica sensul unui cuvant. Sunt multe cuvinte care difera doar din punct de vedere al intonatiei, ceea ce duce la o schimbare subtila a frecventei sunetului dintre consoane.Mai mult, sunetele vorbirii se voc schimba in functie de cine spune cuvintele. Acest lucru se datoreaza faptului ca diferentele de dimensiune corporala, varsta, sex, forma gurii si alti factori modifica tonul si alte caracteristici ale sunetului vorbit. De exemplu, este remarcabil modul in care putem recunoaste sunetele individuale ale unui cuvant printr-un telefon, deoarece transmisia telefonica de exemplu, elimina o mare parte a frecventelor mai mici din cuvintele rostite. Din cauza acestor complexitati, o serie de cercetatori au sustinut ca recunoasterea spontana a sunetelor de vorbire este o abilitate umana complexa si unica, desi cu ajutorul antrenamentului poate fi posibil ca unele animale, precum cainii, sa recunoasca anumite cuvinte specifice.

O echipa de oameni de stiinta condusa de medicul veterinar si psiholog Holly Root-Gutteridge  de la Scoala de Psihologie de la Universitatea din Sussex a decis ca vor sa afle cat de buna este capacitatea spontana de recunoastere a cuvintelor de catre caini. Mai intai, au selectat un set de cuvinte care au inceput toate cu litera "H" si se incheiau cu litera "D", dar au variat doar in ceea ce priveste sunetele.

Astfel, cuvintele alese pentru studiu includeau printre altele: "had", "head", "hid", "hood". Au ales in mod special aceste cuvinte pentru ca nu au nicio legatura cu comenzile tipice pe care le primeste un caine si pe care ar fi putut sa le cunoasca. Cuvintele au fost inregistrate de 13 barbati si de 14 femei, iar niciunul dintre acestia nu era cunoscut pentru cainii ce au fost testati. De asemenea, cei care au inregistrat cuvintele aveau varste diferite precum si alt accent.

Tehnica folosita in aceasta cercetare implica "obisnuirea". Acest lucru se bazeaza pur si simplu pe faptul ca atunci cand simtim ceva care este inedit, avem tendinta de a-i acorda atentie, dar daca se repeta de mai multe ori, acesta nu mai prinde interesul nostru si avem tendinta de a-l ignora. Totusi, daca ceva se schimba, vom recapata atentia cainilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu