Studiu: cainii au creierul necesar pentru a intelege numerele

Desi sunt prietenii nostri cei mai apropiati de mii de ani, exista inca multe informatii despre caini pe care nu le stim. Cat de mult pot ei intelege si relationa cu noi? Au vreo idee despre ce vorbim cu ei? Totusi acum stim ca pot intelege numerele.

Un nou studiu stiintific a demonstrat cateva lucruri cu adevarat interesante despre relatia mamiferelor cu numerele. Mai precis, arata ca prietenii nostri necuvantatori, la fel ca oamenii si unele primate, au sensibilitate neurologica la numere. Practic, dovezile au aratat ca acestia inteleg cantitatile inca din nastere.Pentru studiu, neurologii de la Universitatea Emory din Atlanta au adunat 11 caini de rase diferite pentru a paricipa. Cainii au variat de la Pit Bull si pana la Border Collie. Tuturor cainilor le-au fost scanate creierele cu un aparat RMN. Cercetatorii au cautat o regiune specifica a creierului cu sensibilitate la numere.

In interiorul scanerului, cainii se uitau la un ecran in fata lor. Pe ecran, au aparut o serie de puncte, care se schimbau la fiecare 300 de milisecunde. De fiecare data a existat un numar diferit de puncte.

In teorie, creierul cainilor ar arata mai multa activitate intr-o regiune dedicata pentru a reprezenta cantitati atunci cand numarul de puncte a fost foarte diferit. De exemplu, o tranzitie del a trei puncte mici la zece puncte mari. Si aceasta teorie a fost dovedita! Activitatea neuronala in creier a crescut atunci cand raporturile au fost mai mari.

Opt dintre cei unsprezece caini au trecut "testul". Oamenii de stiinta speculeaza ca diferenta dintre rasele cainilor este responsabila pentru aceasta marja.

Asadar, cum schimba asta ceea ceea ce stim despre caini? Ei bine, oamenii de stiinta credeau deja ca acestia au un "sistem de numere aproximativ". Aceasta inseamna lucruri precum capacitatea de a estima rapid numarul de oi dintr-o turma. Totusi, cercetarile care au dus la aceasta concluzie au folosit animale antrenate care au primit mai multe teste si recompense. Asadar, nu am fost niciodata siguri daca abilitatea de a sesiza numarul este innascuta la caini, asa cum este la oameni.

Krista Macpherson, cercetator in cunostinte canine la Western University din Londra, Canada, considera ca aceste informatii pot ajuta dresorii de caini. Cainilor ar putea doar sa le pese mai mult de numarul de recompense in locul volumului.

Toate acestea ne fac sa ne intrebam cate lucruri mai putem invata despre prietenii nostri necuvantatori!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu