Animalele de companie ajuta la scaderea riscului de schizofrenie la oameni? - Partea I

Un nou studiu realizat de Scoala de Medicina a Universitatii John Hopkins raporteaza cateva descoperiri despre relatia dintre detinerea unui caine si sanatatea mintala umana, descoperiri extrem de promitatoare. S-a stabilit ca un caine ca animal de companie imbunatateste bunastarea mentala si reduce o serie de factori de risc psihologic. Mai exact, persoanele care detin un caine sunt mai putin susceptibile sa sufere de probleme legate de stres si depresie. Cu toate acestea, noul studiu sugereaza ca detinerea a cat mai mult timp a unui caine ca animal de companie, poate reduce semnificativ riscul diagnosticarii ulterioare de schizofrenie.Un motiv pentru care acest rezultat este atat de important se datoreaza naturii schizofreniei. Pentru inceput, schizofrenia este rareori ceea ce vezi in filmele de la televizor, unde un individ pare ca are mai multe personalitati. Mai degraba este o problema in care oamenilor le este greu sa recunoasca realitatea, sa gandeasca logic si sa se comporte corespunzator in situatii sociale.

In unele cazuri, oamenii pot chiar sa isi piarda capacitatea de a folosi limbajul in mod coerent sau de a comunica cu sens. Pacientii schizofrenici prezinta o longevitate redusa si o probabilitate crescuta de sinucidere. Efectele sunt suficient de semnificative, astfel incat Organizatia Mondiala a Sanatatii claseaza schizofrenia drept una dintre cele mai dese 10 conditii invalidante de care pot suferi oamenii.

Pentru psihologi, un aspect deosebit de tulburator al schizofreniei este ca suntem inca departe de a avea un tratament pentru aceasta. Este o boala ce tine toata viata si, desi simptomele psihotice extreme pot sa apara si sa dispara, simptomele emotionale negative si tulburarile cognitive sunt extrem de persistente.

Potrivit Manualului de diagnostic al simptomelor al Asociatiei Americane de Psihiatrie, pentru persoanele care sufera de schizofrenie "recuperarea completa este neobisnuita". Se estimeaza ca doar aproximativ 15-20% din persoanele cu schizofrenie au un rezultat pe deplin favorabil. Mai mult, incidenta schizofreniei este surprinzator de mare si poate afecta 1 din 100 de persoane din intreaga lume.

Avand in vedere natura perturbatoare a schizofreniei, prevalenta este relativ ridicata in societatea noastra si incapacitatea noastra de a o trata cu succes, orice lucru care sugerea un mijloc de scadere a riscului pentru aparitia bolii este important, iar in aceasta noua cercetare, daca rezultatele sunt corecte, ar putea fi posibila reducerea factorilor de risc destul de mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu