Animalele de companie ajuta la scaderea riscului de schizofrenie la oameni? - Partea II

Cercetatorul principal in acest studiu este Robert Yolken, din divizia de neurovirologie pediatrica, la Centrul pentru copii John Hopkins. Motivul pentru aceasta investigatie provine de la faptul ca, in cercetarile anterioare, Yolken si colegii sai au descoperit o legatura intre tulburarile psihice grave (in special schizofrenia sau tulburarea bipolara) si expunerea la aspecte ale mediului care pot afecta sistemul imunitar al copilului in crestere. Exista o multime de date care confirma ca un caine de companie atunci cand copilul este mic, poate consolida sistemul imunitar al copilului.

La randul sau, aceasta poate aduce la beneficii vizibile, cum ar fi o incidenta mai mica de alergii in viata ulterioara. Daca un animal de companie afecteaza sistemul imunitar, iar sistemul imunitar poate fi implicat in aparitia unor probleme psihologice, Yolken si colegii de la sistemul de sanatate Sheppard Pratt din Baltimore au motivat ca ar putea merita sa analizam relatia dintre expunerea copilului la o pisica sau un caine ca animal de companie si riscul unui diagnostic de schizofrenie sau tulburare bipolara ulterior la adulti.

Conform standardelor celor mai multe cercetari clinice, acesta a fost un studiu mare ca a implicat 1371 de persoane cu varste intre 18 si 65 de ani. Este dificil sa adune un numar mare de pacienti cu diagnostic pentru tulburari psihologice  specifice, cu toate acestea, echipa de cercetare a reusit sa testeze 396 de persoane cu schizofrenie si 381 cu tulburare bipolara.

Acesti pacienti au fost apoi comparati cu 594 de indivizi de control, fara un diagnostic de probleme mentale actuale. Printre alte informatii obtinute, toti participantii la studiu au fost intrebati daca au avut un caine sau pisica ca animal de companie in primii 12 ani de viata.

Asa cum se intampla adesea in studii precum acesta, analizele statistice au fost ample si deseori dificile de interpretat pentru indivizii care nu au avut o pregatire analitica, cu toate acestea, concluziile majore sunt destul de clare. Pentru inceput, detinerea unei pisici pare sa nu aiba niciun efect semnificativ din punct de vedere statistic asupra riscului de schizofrenie sau boala bipolara. Cainii de companie nu au niciun efect asupra riscului de tulburare bipolara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu