Pisicile isi stiu numele dar cel mai probabil te ignora


V-ati intrebat vreodata daca pisica dumneavoastra va ignora pentru ca nu isi intelege numele? Mai multi cercetatori din Japonia au facut-o asa ca au incercat sa afle adevarul.

Si avem vesti nu tocmai bune: conform unui studiu publicat in Scientific Reports, cercetatorii au descoperit ca pisicile sunt capabile sa isi distinga numele de alte sunete aleatorii.


Ceea ce inseamna clar ca, da, pisica alege doar sa nu iti raspunda atunci cand o strigi. Cercetatorii spun ca au incercat mai multe experimente pentru a vedea cum reactioneaza pisicile la numele lor, efectuate in casa pisicii si cu proprietarul lor in aceeasi incapere.

Cercetatorii au ales substantive cu aproximativ acelasi accent si lungime ca numele pisicii si apoi i-a inregistrat atat pe proprietar cat si pe un strain spunand aceste cuvinte. Au redat aceste audio la pisici cu intervale de 15 secunde intre fiecare sunet. Numele pisicii a venit ultimul.

Indiferent de cine vorbea, majoritatea pisicilor au reactionat intr-un fel, miscandu-si capul sau ridicandu-si urechile cand le-au fost rostite numele.

Din rezultatele tuturor experimentelor, se pare ca cel putin pisicile care traiesc in gospodariile obisnuite isi pot distinge numele proprii de cuvintele generale si numele altor pisici.

„Aceasta este prima dovada experimentala care arata capacitatea pisicilor de a intelege cuvintele rostite de oameni.”

Desi cercetatorii au concluzionat ca pisicile sunt capabile sa-si recunoasca propriile nume fata de alte cuvinte, studiul nu a putut sa concluzioneze daca pisicile sunt capabile sa distinga numele ca fiind un identificator pentru ele sau doar un cuvant care poate avea un sens special.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu