Detinerea unui caine este influentata de genetica ta


O echipa de oameni de stiinta suedezi si britanici au studiat eraditatea proprietatii cainilor utilizand informatii de la 35035 de perechi. Noul studiu sugereaza ca variatia genetica explica mai mult de jumatate din variatia de proprietate a cainilor, ceea ce inseamna ca alegerea unui caine este puternic influentata de genetica fiecarui individ.

Cainele este primul animal domesticit si are o relatie stransa cu oamenii de cel putin 15000 de ani. Astazi, cainii sunt animale de companie comune in societatea noastra si sunt considerati ca sporesc bunastarea si sanatatea proprietarilor. Echipa de cercetare a comparat structura genetica a gemenilor cu proprietatea cainelui. Rezultatele sunt publicate pentru prima data in rapoartele stiintifice. Scopul a fost acela de a determina daca proprietatea cainelui are o componenta ereditara.


Am fost suprinsi sa vedem ca genetica unei persoane pare a fi o influenta semnificativa in ceea ce priveste daca acestia detin un caine. Ca atare, aceste constatari au implicatii majore in mai multe domenii diferite legate de intelegerea interactiunii om-caine. Desi cainii si alte animale de companie sunt membri obisnuiti in toate gospodariile de pe glob, se stiu destul de putine lucruri despre cum ne influenteaza viata de zi cu zi si sanatatea noastra, afirma Tove Fall, autorul principal al studiului, profesor si medicveterinar.

Carri Westgarth, lector in interactiunea om-animal la Universitatea din Liverpool si co-autor al studiului, adauga: “Aceste constatari sunt importante deoarece acestea sugereaza ca beneficiile presupuse asupra sanatatii aduse de detinerea unui caine, pot fi partial explicate prin diferite structuri ereditare a oamenilor studiati”.

Studiul gemenilor este o metoda bine cunoscuta pentru dezintegrarea influentelor mediului si a genelor asupra biologiei si comportamentului nostru. Deoarece gemenii identici impart intregul lor genom, iar gemenii non-identici, in medie, impart doar jumatate din variatia genetica, aceste comparatii din studiu pot dezvalui daca genetica joaca un rol in detinerea unui caine. Cercetatorii au constatat ca ratelel de concordanta a proprietatii cainilor sunt mult mai mari la gemenii identici decat in cazul celorlalti – concluzionand astfel ca genetica joaca intr-adevar un rol major in alegerea de a detine un caine.

“Aceste studii nu ne pot spune exact care sunt genele implicate, dar cel putin demonstram pentru prima data ca genetica si mediul joaca rolui egale in determinarea proprietatii cainilor. Evident ca urmatorul pas este sa incercam sa identificam care variante genetice afecteaza acest lucru, precum si modul in care acestea se refera la trasaturile de personalitate si alti factori” spune Patrik Magnusson, autor principal al studiului.

“Studiul are implicatii majore pentru intelegerea istoriei profunde si enigmatice a domesticirii cainilor”, spune Keith Dobney, co-auto al acestui studiu. “Decenii de cercetari arheologice ne-au ajutat sa construim o imagine mai buna a locului si momentului in care cainii au intrat in lumea umana, dar datele genetice moderne si antice acum ne permit sa exploram direct de ce si cum”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu