Modalitatea corecta de a mangaia un caine din punctul de vedere al veterinarilor


Dupa ce ati citit acest titlu al articolului, este posibil sa va fi gandit: “Nu exista nicio modalitate corecta sau gresita de a mangaia un caine. Am avut caini intreaga viata!” Este adevarat ca prietenii nostri canini nu sunt atat de dornici ca si pisicile atunci cand vine vorba de afectiunea umana. Medicii veterinari afirma ca sunt niste reguli exacte pe care ar trebui sa le urmati atunci cand mangaiati un caine.

La fel ca si oamenii, cainii sunt creature complexe cu o gama larga de personalitati, astfel ca ajuta sa cunoasteti principiile psihologiei cainilor si a limbajului corpului, inainte de a va apropia de un caine. Cea mai buna modalitate de a initia contactul cu un caine este sa va apropiati de acesta si sa il lasati sa va miroasa mana.

“Cainii traiesc prin simtul lor olfactiv mult mai mult decat prin cel vizual”, afirma Dr. Uri Burstyn, un veterinar din Vancouver, care de asemenea educa proprietarii de animale de companie prin intermediul canalului sau de YouTube. Asigurati-va ca va tineti mainile curbate, ca si cum ati taia legume, doar in cazul in care cainele se simte amenintat si pare ca incearca sa va muste degetele.

In cazul in care cainele pare ca se simte destul de confortabil si nu se retrage, cel mai bun loc pentru a il mangaia este sub barbie. Singurul lucru pe care nu trebuie sa il faceti este sa incepeti imediat sa ii mangaiati pe cap. Acest lucru poate fi interpretat de ei ca fiind un gest dominant, agresiv, deoarece cainii isi tin in general nasul in pamant. Daca un caine simte ca il atinge ceva pe cap, ar putea crede ca un caine mai mare il ataca si este posibil sa reactioneze intr-o maniera defensiva.

Meghan Herron, un veterinar din Ohio, avertizeaza, de asemenea, sa nu atingeti burta unui caine pe care de abia l-ati cunoscut, deoarece este o zona foarte vulnerabila. In unele cazuri, un caine ar putea sa para ca isi doreste sa fie mangaiat pe burta, insa nu este intotdeauna cazul.

Desigur, multi caini se simt confortabil cu aceste tipuri de interactiuni – chiar si cu strainii – pentru ca sunt obisnuiti sa se afle in jurul oamenilor. Cu toate acestea, Herron sugereaza sa va purtati cu prudenta.

In afara de aceste masuri de precautie, Burstyn si Herron recomanda evitarea unor zone sensibile, cum ar fi labele sau capul cainelui. Odata ce sunteti in termeni buni cu un caine, incercati sa ii mangaiati in zone care sunt in general considerate “bune de mangaiat”, cum ar fi spatele sau pieptul inferior. Acest lucru va varia in functie de caine, astfel incat sa acordati atentie indiciilor pe care le transmit. O coada care se misca repede inseamna ca un caine este gata sa interactioneze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu