De ce dorm pisicile atat de mult?

Daca ati avut vreodata o pisica, stiti ca zicala "cat nap" este subestimarea secolului. Pisicile nu au un pui de somn rapid - ele dorm ore si ore. Dar de ce oare dorm atat de mult pisicile?

Cat de mult dorm pisicile?

Nu exista un raspuns foarte exact la aceasta intrebare. Totusi, in medie, ele dorm in jur de 12 si pana la 15 ore in fiecare zi, insa durata exacta depinde de alti factori. PetMD, sustine ca pisicile batrane si cele foarte tinere, dorm mai mult decat pisicile adulte. De asemenea depinde si cat de active sunt: "cu cat pisica este mai activa, cu atat are nevoie de mai mult somn", explica Daniel Rotman, CEO al PrettyLitter si medic al unui cabinet veterinar.


"Este posibil sa vedeti si pisici care dorm pana la 20 de ore pe zi", afirma Jodi Ziskin, antrenor pentru animalele de companie si director de comunicare pentru Treatibles. Acesta avertizeaza ca "pisicile care dorm mai mult de 15 ore pe zi pot face acest lucru doar din plictiseala", de aceea ar putea avea nevoie de un timp mai indelungat de joaca. De asemenea, ar trebui sa fiti foarte atenti daca este si cazul pisicii dvs, sa nu sufere de depresie.

Sunt pisicile animale nocturne?

In ciuda a ceea ce poate ati auzit, pisicile nu sunt animale nocturne - pisicile sunt crepusculare. Spre deosebire de animalele nocturne, care sunt active pe timp de noapte, animalele crepusculare sunt active la amurg si in zori. "Pisicile tind sa exercite o multime de energie in aceste perioade ale zilei", afirma Ziskin. Atunci cand dorm, organismul lor se "reincarca" pentru a fi active in amurg si in zori. Deci, daca credeati ca pisicile dorm atat de mult pentru ca sunt lenese, atunci acum stiti adevaratul motiv: "Noi nu suntem lenese" este cu siguranta unul dintre lucrurile pe care pisica ta ti-ar placea sa le spuna.

De ce aceste ore? Ei bine, obiceiurile de dormit ale pisicilor au de-a face cu evolutia si istoria lor ca vanatori. Pisicile din trecut vanau dimineata devreme si la ora amurgului, iar apoi dormeau in timpul celorlalte ore, cand pradatorii lor naturali se aflau in plina zi. Acesta este si motivul pentru care o parte din pisici prefera sa doarma "ascunse" pe undeva.

De ce dorm pisicile atat de mult?

Acum ca stiti ca pisicile sunt crepusculare, intrebarea nu este "de ce dorm pisicile atat de mult" cat si "de ce dorm in momentele in care o fac?". Sunt instinctual create sa vaneze la amurg si zori si sa scape de pradatori in mijlocul zilei si al noptii. Dar o parte din motivul pentru care pisicile dorm atat de mult ar putea avea, de asemenea, de a face cu modul in care dorm.

"Pisicile sunt cunoscute ca fiind capabile sa se lase intr-un somn greu sau doar sa traga un pui de somn", a declarat Rotman pentru RD.com. In timpul fazei de pui de somn rapid, "chiar daca pare ca pisicile se afla intr-un somn adanc, sunt in continuare foarte atente la tot ce este in jurul lor", explica Ziskin. "Acestea se pot trezi imediat daca aud ceva sau apare un miros interesant". Acestea pot cadea si intr-un somn adanc, insa PetMD declara ca acesta ar dura maxim cinci minute. Acest mod de a dormi ar putea sa explice si de ce pisicile trebuie sa doarma atat de multe ore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu