De ce mananca cainii iarba?

Daca ceva este comestibil, sau chiar daca nu este, multi caini isi vor face cu placere o masa. Dar daca va vedeti animalele de companie ca mananca iarba pe peluza din fata casei, ar putea face acest lucru din cauza apetitului lor inconstient. Dar, mancatul de iarba ar putea fi si un semn ca animalul este bolnav.


Nu este neobisnuit sa vedeti un caine care varsa dupa ce consuma iarba, determinand cativa proprietari de animale de companie sa se intrebe daca cainele lor a mancat iarba pentru a-si calma propriul stomac sau daca iarba este cea care a cauzat aceste simptome. Potrivit dr. Jerry Klein, medic veterinar, acest comportament este uneori un raspuns la simptome deja prezente. "Cand cainii ies afara si mananca iarba, exista de obicei un motiv, un comportament instinctual de a incerca sa induca un fel de reactie gastrointestinala". "Cand isi dau seama ca au greturi sau altceva asemanator, singurul lucru pe care stiu sa-l faca este sa faca tot ce trebuie pentru a vomita. Este o modalitate de a se trata singuri".

In ciuda faptului ca a fost o problema comuna pentru proprietarii de animale de companie, s-au facut putine cercetari in ceea ce priveste motivul pentru care cainii mananca iarba. Probabil ca problemele stomacale explica acest comportament intr-o mare parte. In alte situatii, un caine poate manca iarba din acelasi motiv pentru care va mananca pantofii sau alimentele pe care le uitati in bucatarie pe masa: pentru ca ii este foame sau este plictisit sau prea curios.

Asadar cum puteti spune cand cainele mananca iarba de placere sau cand incearca sa vomite? Fiti atenti la felul in care o mananca. Cainii sunt omnivori, ceea ce inseamna ca ei mananca atat plante, cat si animale, asa ca daca mananca doar iarba nu o sa ii faca rau neaparat. Dar, daca un caine mananca iarba mai repede decat o poate mesteca, ar putea sa fie un indiciu ca ceva nu este in regula. Firele lungi de iarba pot irita gatul cainelui si mucoasa stomacului facandu-l sa vomite.

Indiferent de motivul obiceiurilor alimentare ale cainelui dvs, Klein spune acestea nu reprezinta o problema majora. Comportamentul acesta nu este unul care ar trebui sa fie incurajat totusi, deoarece iarba din locurile publice poate contine substante chimice nocive, cum ar fi pesticide, asadar incercati sa nu il lasati sa manance iarba. Dar daca nu arata semne de boala sau disconfort ulterior, nu este nevoie sa va grabiti sa mergeti la un cabinet veterinar.

O conditie legata de varsaturi care sa justifice o calatorie la cabinetul veterinar este ceva numit 'bloat". Acest lucru se intampla atunci cand stomacul unui caine se umple cu aer, facandu-l sa vomite dar sa nu arunce nimic. Aceasta este o urgenta medicala si poate fi fatala daca nu este tratata la timp.
Un caine care varsa dupa ce a mancat iarba si apoi arata fericit, nu ar trebui sa va ingrijoreze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu