Mangaierea animalelor de companie reduce stresul


Studentii universitari din SUA sunt mai stresati ca niciodata si pentru a ii ajuta sa faca fata, tot mai multe colegii din intreaga tara au implementat programe de vizitare a animalelor.

S-a constatat ca atunci cand vin in aceste locuri si mangaie caini si pisici, studentii pleaca mai putin stresati, totusi nu exista si dovezi stiintifice ca acest lucru este adevarat. Analizand hormonul principal al stresului, cortizolul, un nou studiu a aratat ca acesta ar fi influentat de mangaiatul animalelor.


“Stiam deja ca studentilor le place sa interactioneze cu animalele si ca ii ajuta sa experimenteze emotii mai pozitive”, spune cercetatorul in dezvoltare umana, Patricia Pendry, de la Universitatea de Stat din Wshington.

“Ceea ce am dorit sa invatam a fost daca aceasta expunere i-ar ajuta pe studenti sa isi reduca nivelul de stres”.

Utilizand nivelurile de cortizol din saliva ca indicatie a stresului academic, studiul s-a concentrat pe 249 de studenti care au fost impartiti la intamplare in patru grupuri in timpul unui program de vizitare a animalelor decompanie.

Timp de zece minute, primul grup de studenti a fost lasat sa mangaie, sa se joace si sa stea in general printre caini si pisici. Celelalte grupuri nu au fost la fel de norocoase.

Cel de-al doilea grup a petrecut cele zece minute asteptand si urmarind alti studenti cum interactioneaza cu animalele de companie. Cel de-al treilea grup nici macar nu a ajuns atat de departe, acestora doar le-au fost afisate imagini cu animale dintr-o prezentare.

Ultimul grup a fost pur si simplu pe o lista de asteptare nedeterminata, ceea ce inseamna ca nu au avut o expunere vizuala sau fizica cu animalele, chiar daca li s-a spus ca vor ajunge sa le vada in curand.

Probele salivare au fost luate de la fiecare participant de trei ori pe parcursul zilei, o data la trezire si inca de doua ori la 15 si 25 de minute dupa experimentul de 10 minute realizat.

Ca si prim studiu in acest sens care examineaza cortizolul salivar in afara unui cadru de laborator, rezultatele sunt promitatoare. In final, primul grup a prezentat niveluri semnificativ mai mici de cortizol salivar decat toate celelalte grupuri.

Pe scurt, acest lucru sugereaza ca doar 10 minute de mangaiat un animal de companie ar putea avea un impact semnificativ asupra nivelului de stres al unul elev. Autorii studiului spera ca acest lucru ar putea ajuta universitatile in determinarea celui mai bun tip de interactiune pentru programele loc cu animale de companie.

Desi trebuie sa retinem ca dimensiunea esantionului acestui studiu este destul de mica, rezultatele completeaza cercetari ample privind terapia asistata de animale, in general, care a demonstrat ca a avea un caine este benefic atat pentru sanatatea umana, cat si pentru bunastare.

Mangaierea este una dintre cele mai puternice metode de a va lega cu animalul dvs. Un studiu a constatat ca nivelul cortizolului a scazut semnificativ dupa 15 si 30 de minute de cand proprietarul a mangaiat si a vorbit cu labradorul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu