Da, pisicile isi cunosc propriul nume!

Cainii nu sunt singurele animale de companie care pot intelege anumite cuvinte si sunete facute de oameni. Un nou studiu afirma faptul ca si pisicile pot face diferenta atunci cand isi aud propriul nume sau alte cuvinte rostite de oameni.

Oamenii de stiinta au studiat deja modul in care cainii raspund la comportamentul si vorbirea oamenilor. In legatura cu pisicile, cercetarile in acest domeniu sunt abia la inceput. Pisicile domestice par sa raspunda expresiilor de pe fetele oamenilor. De asemenea, ele pot sa faca diferenta intre diferite voci umane. Dar isi pot recunoaste si propriile nume?


“Credem ca multi proprietari de pisici simt ca pisicile isi dau seama cand sunt strigate pe nume sau cand aud cuvantul mancare”, afirma Atsuko Saito. Dar nu au existat niciodata dovezi stiintifice care sa sustinta aceste lucruri. Saito este un psiholog la Universitatea Sophia din Tokyo. De asemenea, aceasta detine si o pisica pe nume “Okara”.

Asadar, psihologul Saito alaturi de colegii ei medici veterinari, s-au concentrat asupra acestei intrebari. Acestia au cerut proprietarilor a 77 de pisici sa spuna patru substantive cu o lungime similara, urmate de numele pisicilor. Pisicile si-au pierdut treptat interesul dupa fiecare substantiv aleator. Dar cand proprietarul a rostit numele lor, pisicile au reactionat vizibil. Acestea si-au miscat urechile, capul, coada sau si-au schimbat pozitia labutei posterioare.

Rezultatele au fost similare atunci cand pisicile locuiau singure sau alaturi de alte pisici. De asemenea, numele nu trebuia sa fie rostit chiar de proprietar. Si atunci cand o alta persoana ajungea sa rosteasca numele pisicii, aceasta reactiona.

Totusi, o constatare a cercetatorilor a ridicat alte semne de intrebare. Pisicile care locuiau in cafenele de pisici (este un concept in Japonia unde sunt diferite localuri cu pisici, unde oamenii pot veni sa serveasca o cafea in timp ce se joaca cu acestea) reactionau aproape intotdeauna la numele lor, pe cand celelalte mai putin. O posibilitate ar fi faptul ca pisicile de la aceste cafenele interactioneaza si sunt strigate pe nume mult mai des si de diferiti oameni in comparatie cu celelalte.

Acest studiu demonstreaza ca si pisicile se pot incadra acum in categoria animalelor care reactioneaza atunci cand sunt strigate pe nume. Din aceasta categorie mai fac parte cainii, delfinii, maimutele si papagalii. De exemplu, unii caini, pot face diferenta dintre sute de cuvinte rostite de oameni. Totusi, studiile efectuate pe caini implica, de obicei, teste de comanda. Pisicile pot raspunde la numele lor, dar nu le veti vedea vreodata ca o sa va aduca batul sau mingea pe care le aruncati.

Studiul arata ca pisicile sunt capabile sa isi recunoasca propriile nume. Obtinerea unei recompense face parte din modul in care acestea invata sa isi recunoasca numele. Cu toate acestea, proprietarii pot folosi numele pisicilor lor si in mod negativ, de exemplu atunci cand striga sa nu mai faca un anumit lucru. Ca urmare, pisicile pot invata, probabil, sa asocieze aceste declaratii familiare cu experiente bune si rele. Iar acest lucru s-ar putea sa nu fie foarte bun pentru relatiile dintre pisici si oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu