Cainele dvs va poate ajuta sa traiti mai mult

Cainii sunt cu adevarat cei mai buni prieteni ai omului, potrivit unui studiu recent care releva faptul ca tovarasii nostri canini ne pot reduce riscul de deces prematur cu pana la o treime.

Din analiza a peste 3,4 milioane de adulti, cercetatorii au descoperit ca persoanele care detin caini – in special in gospodariile cu o singura persoana – au un risc mai mic de mortalitate cardiovasculara.


Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, iar rezultatele au fost recent raportate in revista stiintifica. Cainii sunt printre animalele favorite din lumea aceastra, aproximativ 35-40 % din gospodarii detin macar unul.

Credem ca este corect sa spunem ca majoritatea celor care detin un caine ii considera pe acestia ca si prietenii lor cu patru picioare care fac parte din familie; acestia aduc in viata noastra fericire si compasiune si niciodata nu inceteaza sa ne faca sa radem, indiferent de starea noastra.

Cu toate acestea – conform a tot mai multe studii ce incep sa apara – cainii ne-ar putea ajuta sa avem o stare de sanatate mai buna. Un studiu publicat de Medical News Today, la inceputul acestui ani, a aratat ca prietenii nostri patrupezi ar putea sa ne ajute la ameliorarea stresului din copilarie, in timp ce cercetarile mai recente au descoperit ca permiterea cainilor sa doarma in aceeasi camera cu dvs, v-ar ajuta sa beneficiati de un somn de o calitate mai buna.

De asemenea, cercetarile si nu numai, arata ca animalele de companie – in acest caz cainii -  contribuie la cresterea numarului de exercitii fizice ale proprietarilor, ceea ce ar putea ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare.

Noul studiu a cautat sa exploreze aceasta asociere in continuare. Mai exact, a analizat modul in care detinerea unui caine ar putea influenta riscul de deces din toate cauzle, precum si din cauza bolilor vasculare.

Cainii si riscul de deces

Pentru acest studiu, autorul si medicul veterinar Mwenya Mubanga – de la Departamentul de Stiinte Medicale si Laboratorul de Stiinta pentru Viata de la Universitatea Uppsala – a adunat date privind sanatatea, mortalitatea si proprietatile cainelui pentru 3432153 de persoane care locuiau in Suedia.

Informatiile au fost preluate dintr-un total de sapte surse nationale de date, incluzand Registrul national suedez al pacientilor, Registrul cauzei mortii, Registrului suedez si al Clubului suedez.

Toate persoanele cercetate nu au suferit de boli cardiovasculare atunci cand datele au inceput sa fie colectate in 2001 si au fost urmarite pentru o medie de 12 ani.

Comparativ cu persoanele care nu detineau un caine, persoanele din gospodariile cu mai multi membrii ori cele cu un singur membru care detineau macar un caine, aveau un risc cu 11% si, respectiv 33 % mai mic, de moarte de toate cauzele.

In gospodariile cu o singura persoana, proprietarea asupra cainilor a fost legata de un risc de deces cardiovascular cu 36% mai mic, in timp ce proprietatea cainilor in gospodariile cu mai multe persoane a fost legata de un risc de 15% mai mic de deces din cauze cardiovasculare.

Dovezile cele mai solide

Cercetatorii au notat ca studiul lor nu a fost conceput pentru a identifica motivele pentru care proprietatea cainilor ar putea reduce riscul de deces prematur, dar au cateva teorii.

“Stim ca proprietarii de caini, in general, au un nivel mai ridicat de activitate fizica”, explica autorul Tove Fall, si el tot de la Departamentul de Stiinte Medicale si Laboratorul de Stiinta pentru viata de la Universitatea Uppsala, “care ar putea fi o explicatie pentru aceste rezultate”.

Alte explicatii includ o crestere a bunastarii si a contactelor sociale. De asemenea, este in continuare neclar, de ce oamenii care traiesc in gospodarii cu o singura persoana par sa beneficieze mai mult de pe urma detinerii unui caine. “Poate ca un caine poate avea o calitate de membru important al familiei in gospodariile cu un singur om”, speculeaza Mubanga.

Fall subliniaza ca proiectul bazat pe populatie inseamna ca rezultatele ar putea fi generalizabile pentru intreaga populatie suedeza, precum si pentru alte populatii care au un procent aproximatv al cainilor in gospodarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu