Cum ne pot ajuta pisicile sa tratam HIV-ul?

Pisicile sunt mai mult decat tovarasii nostri cu patru picioare; noi cercetari explica modul in care prietenii nostri blanzi ar putea ajuta la dezoltarea de noi medicamente pentru HIV.

Oamenii de stiinta au descoperit acum structura 3-D a unei proteine specifice virusului imunodeficientei feline (FIV), care este de asemenea prezent in virusul imunodeficientei umane (HIV).


Autorii studiului Akram Alian si Dr. Meytal Galilee – care provin de la Technion – Institutul Israel de Tehnologie din Haifa – considera ca descoperirile lor ar putea deschide usa pentru creearea de noi medicamente care ar putea aborda HIV-1 – virus rezistent la medicamente.

HIV este un virus care ataca celulele T ale corpului, acestea fiind celule imune care ne ajuta sa prevenim infectiile si bolile. HIV-1 este tulpina cea mai comuna a HIV, reprezentand aproximativ 95% dintre toate cazurile.

Se estimeaza ca aproximatv 1,1 milioane de persoane din Statele Unite traiesc cu HIV. In anul 2016 au existat mai mult de 39.000 de cazuri noi de virus diagnosticate in aceasta tara.

Cand HIV a aparut pentru prima data in anii 1980, a existat o frica si un stigmat semnificativ in jurul virusului; oamenii de stiinta stiau foarte putine despre HIV si nici nu existau tratamente pentru acesta.

Dar acum este o poveste diferita; o persoana cu HIV poate trai o viata lunga si sanatoasa gratie medicamentelor antiretrovirale.

Aceste medicamente functioneaza prin reducererea nivelului de HIV in sange, pana la punctul in care virusul poate fi nedetectabil. Acest lucru inseamna ca virusul nu afecteaza sanatatea unei persoane si nu poate fi transmis altor persoane.

Cu toate acestea, nu toate persoanele infectat cu HIV care primesc aceste medicamente vor obtine niveluri nedetectabile ale virusului, iar alte persoane pot dezvolta chiar rezistenta la aceste medicamente.

Avand in vedere acest lucru, oamenii de stiinta cauta sa dezvolte noi medicamente pentru HIV, iar medicul veterinar Alian si Dr Galilee cred ca pisicile pot ajuta la satisfacerea acestei nevoi.

HIV si FIV: care este legatura?

FIV este similar cu HIV; ataca sistemul imunitar al pisicilor, facandu-l susceptibil la infectii. Desi FIV si HIV apartin aceluiasi grup de virusi, FIV nu poate fi transmis oamenilor.

Totusi, din cauza asemanarilor dintre cele doua virusuri, oamenii de stiinta au studiat FIV ca o modalitate de a afla mai multe despre HIV.

Pentru acest ultim studiu, Alian si Dr Galilee s-au concentrat asupra unei proteine numite “reverse transcriptase”. In FIV si HIV, aceasta proteina poate “copia” genomul ARN si virusului in ADN. Acest ADN va fi apoi “implantat” in genomul gazdei, ceea ce determina la replicarea virusului.

In FIV, transcriptaza inversa este rezistenta la inhibitorii de transcriptaza inversa (RTS), medicamente antiretrovirale care pot bloca aceasta proteina la persoanele cu HIV.

Exista ingrijorarea ca HIV poate dezvolta aceeasi rezistenta la aceste medicamente ca si FIV, dar, daca se intampla acest lucru, noile descoperiri ale studiului ar fi gasit deja un raspuns.

Rezultatele pot duce la noi tratamente HIV

Folosind tehnici de purificare si cristalizare, Alian si Dr Galilee au fost capabili sa descifreze structura 3-D a proteinei de transcriptaza inversa FIV, care a dezvaluit mecanismele ce stau la baza rezistentei proteinei in inhibitorii de proteina.

Echipa a descoperit ca proteina de transcriptaza inversa in FIV genereaza un “buzunar inchis”, care ii impiedica sa se lege eficient de aceasta, facandu-l rezistent la medicamente.

“Mai mult, aratam ca mutatia proteinei pentru a facilita legarea inhibitorilor nu confera sensibilitate acestor inhibitori, ceea ce sugereaza ca alte variante inerente in FIV transcriptaza inversa, moduleaza un al doilea strat de rezistenta”.

Acestia afirma ca rezultatele lor nu numai ca pot duce la noi tratamente pentru FIV, dar ar putea deschide calea pentru viitoarele tratamente HIV.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu