Comportamentele umane pe care pisicile le urasc - II

Saptamana aceasta revenim cu partea a doua a articolului despre "Comportamentele umane pe care pisicile le urasc".

Nu aveti suficiente litiere

Pisica isi face nevoile in locuri gresite? Poate ca simte ca nu este suficient mirosul ei in jurul casei dvs. Vitale sugereaza ca mai multe litiere ar fi o idee buna: “Pisicile sunt de obicei mai relaxate si mai sigure in zonele in care simt propriul miros. Ca si regula generala, trebuie sa aveti minim o litiera pentru fiecare pisica din casa si inca una suplimentara, desi este posibil ca unele pisici sa aiba nevoie de mai multe”. De asemenea, sfatul ar fi sa nu curatati litierele cu substante chimice, deoarece in acest fel este posibil ca pisica sa nu mai isi simta propriul miros.

Cutiile de transport

Nu este nici o noutate ca majoritatea pisicilor urasc sa intre in cutiile de transport. Dar, de cele mai multe ori, nu cutia in sine este problema – ci medicul veterinar pe care trebuie sa-l viziteze atunci cand sunt inchise acolo. Vitale, afirma ca daca depuneti putin efort, puteti schimba asocierile negative cu cele pozitive. Pentru inceput, lasati cutia de transport cu o patura inauntru in casa, astfel incat pisica sa o poata explora in voie atunci cand este relaxata acasa. O data ce se aventureaza singura in cutie, laudati-o si incercati sa ii oferiti cat mai multe recompense. Daca se simte confortabil, incercati sa inchideti usita pentru un minut ca sa vedeti cum reactioneaza.

Calatoria cu masina

Cutiile de transport si masinile merg de obicei impreuna, dar vestea buna este ca unele pisici pot fi desensibilizate si in cazul masinilor. “Un lucru pe care proprietarii il pot face pentru pisica lor, este sa o plimbe cu masina prin cartier, in timp ce lauda pisica ca este foarte cuminte si face o treaba buna” afirma Vitale. Ea sugereaza ca pentru inceput sa faceti plimbari de maxim cinci minute, iar dupa aceea sa va jucati acasa cu pisica. Cand va incepe sa para ca se simte confortabil, ar trebui sa treceti la plimbari mai lungi.

Baia

Da, evident, pisicile domestice urasc baile. (Tigrii si jaguarii, pe de alta parte, sunt foarte fericiti cand pot face baie). Vestea buna este ca de cele mai multe ori nu este nevoie sa le spalati, periajul regulat fiind suficient pentru a elimina blana care cade si pentru a inlatura murdaria. Totusi, daca pisicile se rostogolesc cu blana in ceva nociv, care trebuie eliminat cu apa si sapun, este putin probabil ca acesta sa fie un proces distractiv pentru oricare dintre voi, asa ca este de dorit sa il faceti cat mai repede posibil, afirma un medic veterinar. Pregatiti tot ce trebuie pentru baie inainte, iar apoi cand sunteti gata, imbaiati cat de rapid puteti pisica.

Alte pisici

Ultimul punct, dar nu si cel din urma, este acesta despre a avea mai multe pisici. In general, majoritatea pisicilor adora sa aiba in jurul lor alte pisici, dar daca nu, s-ar putea sa aiba un comportament foarte agresiv. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa renuntati! “Pisicile prezinta o mare flexibilitate in comportamentul lor social” spune Vitale. Aceasta sugereaza separarea pisicilor in diferite zone ale casei si reintroducerea lenta a celorlalte prin metoda numita “Scent, Sight, Touch”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu