Cainii: cei mai buni prieteni ai oamenilor - partea II

Cercetarile publicate anul trecut sugereaza ca cei mici care au fost expusi la caini inca din uter – adica mamele lor au petrecut timp in jurul cainilor in timpul sarcinii – au avut un risc mai mic de a dezvolta eczeme in copilarie.

De asemenea, copiii expusi la anumite bacterii purtate de caini au prezentat si o reducere a simptomelor astmului bronsic, au remarcat cercetatorii.


Totusi, probabil cel mai bun beneficiu in a avea un caine ca animal de companie, este faptul ca acestia va pot insenina ziua aproape instantaneu. Este aproape imposibil sa nu te bucuri, chiar si dupa o zi de munca istovitoare, cand este intampinat cu entuziasm, adesea vocal, de un caine prietenos. Acest lucru, explica cercetatorii, se datoreaza efectului oxitocinei - “hormonului dragostei”.

Cand interactionam cu cainii, nivelul de oxitocina creste. Deoarece acest hormon este in mare masura responsabil pentru legaturile sociale, aceasta “injectie de dragoste” hormonala stimuleaza bunastarea noastra psihologica.

Studiile anterioare analizate au aratat ca proprietarii de caini au mai multe interactiuni sociale pozitive si ca prezenta prietenilor canini face ca oamenii sa aiba mai multa incredere.

In plus, cainii par sa reduca simptomele depresiei si sa faca oamenii mai rezistenti la stres. De aceea, cainii sunt adesea folositi ca animale de terapie. In calitate de cercetatori si medic veterinar, Brian Hare, de la Universitatea Duke din Durham, a remarcat intr-un interviu pentru The Washington Post:

Cercetatorii au presupus ca cei mai buni prietenii ai nostri pot imbunatati bunasatea psihologica a copiilor care fac terapii contra cancerului, precum si pentru a ajuta persoanele diagnosticate cu tulburare de stres posttraumatic.

Ce ne pot invata cercetarile clinice asupra cainilor

Insotitorii nostri canini ne-ar putea da, de asemenea, indicii si noi cai de cercetare atunci cand vine vorba de cercetarea clinica referitoare la propriile noastre probleme de sanatate.

Un studiu pe care MNT l-a publicat la inceputul acestui an, releva faptul ca animalele de companie impartasesc anumite conditii metabolice – cum ar fi obezitatea – cu proprietarii lor umani.

Astfel, invatarea a mai multor lucruri despre microbiota intestinala a cainilor in modul in care aceasta este afectata de dieta ar putea sa ne ajute sa intelegem mai bine cum sa abordam propriile obiceiuri alimentare.

De asemenea, la fel ca si oamenii, cainii pot dezvolta unele forme de cancer. La fel ca noi, cainii pot avea tumori cerebrale cu un efect distructiv similar, astfel incat invatarea despre genele care duc la aceste tipuri de cancer la caini poate fi foarte utila si pentru pacientii umani.

Mai mult, o forma contagioasa de cancer canin ar putea arunca o lumina asupra felului in care forme de cancer gasite la om au ajuns sa se dezvolte.

De asemenea, cainii pot sa sufere si de anumite forme de dementa, iar abilitatile lor de rezolvare a unor probleme pot fi afectate serios. Cercetatorii explica faptul ca, intelegand modul in care sarcinile cognitive sunt afectate la aceste patrupede, putem deveni mai bine pregatiti pentru a rezolva cazurile de dementa la oameni sau orice alte boli comune intre caini si oameni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu