Cainii ne iubesc cu adevarat – inca o dovada

Majoritatea persoanelor care detin macar un caine ar face aproape orice ar fi necesar pentru acesta. Un nou studiu realizat de catre cercetatori spune ca sentimentul poate fi reciproc.

O multime de cercetari au aratat ca acestia raspund la semnele proprietarilor lor, cum ar fi plansul, insa nu a fost clar in ce masura cainii vor incerca sa ii faca pe oameni sa se simta mai bine. O lucrare recent publicata in revista Learning & Behavior sugereaza insa ca “prietenii nostri necuvantori vor face o actiune prin care sa ne ajute sa ne simtim mai bine”, afirma Julia Meyers-Manor, profesor asistent de psihologie la Ripon College din Wisconsin si co-autor al acestui studiu. Rezultatele studiului sugereaza ca animalele pot sa empatizeze si sa va ingrijeasca mai bine decat ati crede.


Cercetatorii au efectuat un experiment cu 34 de perechi de caini-proprietari din zona Twin Cities din Minnesota. Cainii au fos din rase variate si cu varste intre un an si jumatate si 12 ani.

Fiecare dintre proprietari este asezat intr-o camera mica, separat de cainele sau de o usa. Usa, are o fereastra prin care cainele sa isi vada proprietarul, iar acea fereastra sta fixata pe rama cu magneti pentru ca atunci cand doresc sa o poata deschide.

Pentru a testa cum cainii ar putea raspunde suferintei, jumatate dintre proprietari au fost instruiti sa spuna cuvantul “ajutor” cu un ton al vocii diferit la fiecare 15 secunde, facand diferie zgomote intre timp. Cealalta jumatate a trebuit sa spuna ”ajutor” pe un ton care sa nu arate nicio emotie si sa fredoneze o melodie intre cuvinte. In urma acestui lucru, cercetatorii au observat cati caini au incercat sa deschida usa pentru a fi aproape de proprietarii lor.

Aproximativ jumatate dintre caini au inceput sa deschida usa – dar nu a existat nicio diferenta semnificativa intre cainii care si-au auzit proprietarii plangand si cei care doar spunea cuvantul “ajutor”. Asadar acest lucru inseamna ca animalele nu empatizeaza?

Nu neaparat. In timp ce aproximativ acelasi numar de caini din fiecare grup a deschis usa, cainii ai caror stapani pareau stresati, au facut-o mult mai repede – dupa o medie de 23 de secunde, comparativ cu cele 96 de secunde necesare celorlalti.

“Unii dintre caini doar si-au dorit sa fie aproape de proprietarii lor”, spune Meyers-Manor. “Dar ei vor sa fie alaturi de oameni si mai rapid daca acestia plang sau pare sa sufere”.

Constatarile sugereaza, de asemenea, o anumita consolare pentru persoanele ale caror caini nu au deschis usa. Cainii din grupul oamenilor ce au plans au prezentat in mod semnificativ mai multe semne de suferinta – incluzand stimularea, gafairile si suieratul – in comparatie cu cainii din celalalt grup, astfel se sugereaza ca s-ar putea sa fi fost prea anxiosi sau suparati pentru a-si indeplini sarcina. “Acest lucru ne arata ca nici o persoana nu ar trebui sa se ingrijoreze daca cainele lor nu va incerca la un moment dat sa se apropie de ei atunci cand sufera”, afirma Emily Sanford, medic veterinar si co-autor al studiului.

In plus, adauga Sanford, se intelge ca prietenii nostri necuvantatori arata o serie de trasaturi de personalitate, la fel ca oamenii. “Sunt unii oameni care pur si simplu nu au o empatie puternica fata de alti oameni”, afirma Sanford.

Si in timp ce studiul a expus unele descoperiri noi si interesante despre comportamentul canin, Meyers-Manor spune un lucru a ramas constant: fiecare proprietar credea ca animalul sau de companie este un caine foarte bun.

“Imediat dupa ce am terminat fiecare combinatie de persoane si caini, aproape fiecare dintre ei sedea si explica cum i-ar fi salvat cainele cu adevarat” spune in final Meyers.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu