Cainii: cei mai buni prieteni ai oamenilor - partea I

Cainii, adesea numiti si cei mai buni prieteni ai oamenilor, au fost subiectul multor studii stiintifice care analizeaza modul in care acestia ar putea stimula bunastarea noastra. In acest articol, vom incerca sa explicam modul in care cainele dvs poate aduce beneficii importante sanatatii. Potrivit Societatii Americane pentru Prevenirea Cruzimii la Animale (ASPCA) aproximativ 78 de milioane de caini sunt detinuti ca si animale de companie in Statele Unite.Nu este foarte clar cand au fost cainii initial domesticiti, dar un studiu publicat anul trecut sustine ca, cel putin in Europa, cainii au fost imblanziti cu aproximativ 20000-40000 de ani in urma. Este posibil ca oamenii si cainii sa fi impartasit o legatura speciala de prietenie si sprijin reciproc inca din perioada neolitica – astfel, cum a rezistat aceasta legatura atat de mult timp?

Desigur, acesti verisori ai lupilor au un istoric foarte bun in a ne pastra in siguranta pe noi si locuintele noastre, pazind casele, animalele sau diverse bunuri materiale. De-a lungul istoriei, oamenii au instruit caini pentru a ii ajuta la vanat sau au crescut specii ciudate pentru eleganta lor.

Cu toate acestea, cainii sunt – si ar fi putut fi intotdeauna – tovarasi cu adevarat apreciati, renumiti pentru loialitatea lor si dorinta aparent constanta de a pune un zambet pe fetele proprietarilor lor.

Cum ne pot mentine cainii sanatosi?

Multe studii au sugerat faptul ca detinerea a minim unui animal de companie este asociat cu o mai buna sanatate fizica. Se pare ca aceste constatari persista si in prezent. Doar anul trecut, Medical News Today a raportat un studiu prin care se arata ca detinerea unui caine reduce riscul unei persoane de a deceda prematur cu pana la o treime.

De asemenea, cercetatorii de la Universitatea Harvard din Cambridge, sugereaza ca proprietarii de caini au un risc mai mic de a face boli de inima.

De ce se intampla aceste lucruri? Este dificil sa se stabileasca o relatie de cauzalitate intre detinerea unui caine si o mai buna sanatate. Cu toate acestea, beneficiile pot aparea datorita unei serii de factori legati de ajustarile stilului de viata pe care oamenii tind sa il aiba dupa ce adopta un caine.

Cel mai proeminent astfel de factor de stil de viata este activitatea fizica. Nu exista niciun dubiu: daca detineti un caine, trebuie sa il scoateti la plimbare de cel putin doua ori pe zi, sau chiar mai mult. Potrivit unei lucrari publicate in The Journal of Physical Activity and Health, proprietarii de caini sunt mai predispusi sa mearga pe jos in scopuri de agrement decat cei care detin pisici sau alte animale de companie. Rezultatele s-au bazat pe studierea a 41.514 participanti din California, dintre care unii aveau caini, unii pisici, iar altii nu aveau deloc animale de companie.

Mai mult, cateva studii recente – inclusiv unul de la Universitatea din Missouri din Columbia si altul de la Universitatea Caledonian din Marea Britanie – au descoperit ca adultii cu varste de peste 60 de ani se bucura de o mai buna sanatate gratie execitiului “fortat” pe care il fac in timpul plimbarii cainilor. Cainii ne pot intari sanatatea nu doar pe masura ce imbatranim, ci si mult mai devreme, chiar inainte de a ne naste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu