Este adevarat ca pisicile si cainii in aceeasi casa nu se inteleg?

Exista momente atunci cand traim sub acelasi acoperis alaturi de alte persoane, sa cedam chiar si daca suntem cei mai rabdatori oameni de pe pamant. Intre animale se intampla acelasi lucru, mai ales atunci cand jucaria preferata este luata de altul sau mancarea din bol dispare in mod misterios.

Intr-un studiu destul de rar, cercetatorii si-au propus sa exploreze relatiile dintre pisicile si cainii care impartasesc aceeasi casa. Acestia au descoperit ca in timp ce pisicile sunt specia mai nervoasa, au si mici dificultati in a se afirma in fata cainilor.

Studiul a fost facut asupra a 748 de proprietari de animale de companie din Marea Britanie, SUA, Australia, Canada si Europa si a concluzionat ca mai mult de 80% dintre acestia sunt de parere ca animalele lor de companie sunt confortabile unele cu altele, doar 3% au declarat ca pisicile si cainii lor nu se suporta.


Dar, in pofida imaginii generale a armoniei, sondajul a aratat ca pisicile erau personajele mai antagoniste. Proprietarii au raportat ca pisicile aveau de trei ori mai multe sanse de a ii ameninta pe caini decat invers, si de zece ori mai multe sanse de a ii rani intr-o lupta. Cainii insa nu pareau deloc ingrijorati, din contra chiar o cincime dintre ei adunau jucarii si veneau cu ele la pisici pentru a se juca, comparativ cu doar 6% dintre pisicile care faceau acelasi lucru pentru caini.

Cercetatorii de la Universitatea din Lincoln au lansat studiul pentru a afla ce este de facut pentru relatii mai bune intre caini si pisici. Cu mai multe animale de companie din diferite specii, care traiesc impreuna, o coexistenta amiabila este importanta pentru bunastare si ar putea reduce riscul ca proprietarii sa renunte la unul dintre animale, in detrimentul altuia.

“Am vrut cu adevarat sa intelegem ce inseamna caini si pisici amiabile” a declarat un medic veterinar ce a participat la acest studiu. “Aceste doua specii sunt adesea portretizate ca fiind cei mai mari inamici, dar acest lucru nu este intotdeauna adevarat”.

Lucrand cu colegii ei, Jessica Thomson si Daniel Mills, medicul Hall a descoperit ca pisicile si cainii foarte rar se lupta cu adevarat. In timp ce 57% dintre respondentii acestui studiu au afirmat ca pisicile lor au marait si scuipat catre caini, doar 18% dintre participanti au spus ca prietenii lor patrupezi au amenintat pisicile. De asemenea, mai putin de 10% dintre pisici si doar 1% dintre caini au ranit vreodata celalalt animal.

Medicul crede ca motivul ar putea fi in domesticire. Deoarece cainii au fost domesticiti mai mult timp si sunt mai usor de instruit decat pisicile, astfel incat ar putea sa isi poata controla mai bine comportamentul. “Este mult mai usor ca un caine sa fie mai fericit cu cateva pisici in jur, decat ca o pisica sa fie mai fericita daca are unul sau mai multi caini in jur”, afirma acelasi medic.

Dupa centralizarea tuturor informatiilor furnizate de proprietarii de animale, cercetatorii au descoperit ca cel mai bun predictor pentru o relatie caine-pisica fericita a fost varsta pisicii in momentul in care a inceput sa traiasca alaturi de caine. Cu cat pisica este mai mica ca varsta, cu atat va fi mai usor ca relatia dintre ea si caine sa fie una buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu