Nu mai hraniti animalele de companie cu carne nepreparata!

Cainii si pisicile sunt animale carnivore. In ziua de astazi, avem tendinta sa ne gandim ca cele mai multe alimente pentru animalele de companie sunt prea procesate si nu ofera nimic sanatos si hranitor animalului dvs. Orice proprietar iubitor de animale de companie stie cat de importanta este o dieta corecta. Ca urmare, exista o tendinta de hranire a acestor animale de companie cu o dieta bazata pe carne proaspata, deloc preparata. Unele persoane chiar pretind ca o astfel de dieta va ajuta contra unor alergii sau probleme de piele.


Potrivi Washington Post, aceasta este tentina cu cea mai rapida crestere in randul proprietarilor de animale de companie in Statele Unite si in alte tari dezvoltate. Piata a raspuns rapid si ofera astfel de optiuni la magazinele de tip boutique si in lanturile pentru animale de companie din intreaga lume. Dar este o astfel de dieta buna pentru cainele sau pisica dvs? Rezultatele unor studii recente arata ca nu ar trebui sa va hraniti animalele cu carne cruda deoarece aceste produse pot avea bacterii sau diferiti paraziti. Toate aceste constatari le puteti vedea publicate si in jurnalul Vet Record.

“Scopul acestui studiu a fost de a testa prezenta agentilor patogeni zoonotici bacterieni si paraziti in unele produse de carne crude”, afirma cercetatorii. Se crede ca aproximativ jumatate din proprietarii de caini din Europa de Vest isi hranesc animalele cu carne cruda. Cercetatorii au analizat 35 de soiuri congelate de la opt branduri diferite. Acestia au dezghetat mancarea si au testat-o pentru o multime de agenti patogeni periculosi.

Escherichia coli (bacteria E. coli) a fost gasita in aproape 80% dintre probe, iar 23% au avut tipul de E. coli care poate provoca insuficienta renala la oameni. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca 43% dintre mostre au iesit pozitive pentru listeria si 20% pentru salmonela. Si asta nu este tot. Au fost detectate doua tipuri de paraziti: 23 % dintre probe au fost testate pozitiv pentru sarcocistoza si 6% pentru toxoplasma gondii.

Toxoplasma gondii este, de asemenea, cunoscuta pentru ca afecteaza pisicile si uneori a fost cauza unor cazuri de boli psihice in randul proprietarilor de pisici. Aceste studii au fost efectuate pe alimente comercializate in Olanda, dar autorii au declarat ca acestea sunt identice cu cele din SUA sau alte tari din Europa. Ca rezultat, spun cercetatorii, astfel de produse ar trebui sa fie etichetate ca fiind de mare risc.

Nu numai ca aceste produse ar putea sa imbolnaveasca animalele, dar ar putea sa ii afecteze si pe proprietarii lor prin contaminare incrucisata. Pe langa locurile unde desfaceti si ii dati mancare animalului dvs, acesta poate si sa va linga pe maini sau pe fata. In plus, proprietarii animalelor sunt cei care se ocupa de fecalele acestora si de a face curat dupa ele, astfel incat riscul contractarii unui agent patogen periculos este destul de mare.

Inghetarea carnii crude poate neutraliza o serie de paraziti, dar nu face nimic contra bacteriilor periculoase care pot hiberna, in mod tipic, prin acest tip de “iarna” impusa. Unii dintre acesti agenti patogeni sunt prezenti si in carnea cruda pe care o cumparam noi insine din supermarket, dar acestea sunt distruse prin procesul de gatire.

Paul Overgaauw de la Universitatea din Utrecht a condus studiul amintit anterior. El si colegii sai medici veterinari, spun ca nu numai ca exista riscuri ridicate in cazul consumului de carne cruda, dar nici macar nu s-a dovedit ca hranirea in acest mod a cainilor sau pisicilor ar aduce macar un singur beneficiu. Acesta si colegii lui au scris urmatoarele lucruri in studiul efecutat:

“In ciuda dimensiunii relativ scazute a esantionului produselor congelate din studiul nostru, este clar ca aceste alimente crude si inghetate pot fi contaminate cu o varietate de agenti patogeni zoonotici bacterieni si paraziti care pot fi o sursa posibila de infectii bacteriene la animalele de companie. Pisicile si cainii care mananca carne cruta sunt, de asemenea, mult mai susceptibili de a fi infectati cu bacterii rezistente la antibiotice decat animalele care au diete normale, ceea ce ar putea reprezenta un risc grav atat pentru sanatatea animala, cat si pentru sanatatea publica”.

Animalele de companie ne imbunatatesc vietile in multe feluri. De aceea merita sa alocam mai mult timp pentru informare atunci cand dorim sa luam o decizie in legatura cu ele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu