De ce ar trebui sa periati dintii animalelor de companie

Stiati ca luna Februarie este luna internationala de sanatate stomatologica a animalelor de companie? Bolile dentare in cazul animalelor de companie reprezinta cel mai comun diagnostic pentru cainii si pisicile adulte, alaturi de diferitele tipuri de cancer, leziuni traumatice sau obezitate. Mai mult de 80% dintre caini si pisici au probleme dentare, iar in cele mai multe cazuri acestea raman nerezolvate, cu toate ca sunt extrem de daunatoare pentru prietenii nostri necuvantatori.

Thomas F. Dock, un jurnalist si medic veterinar practician intr-un spital din SUA, explica mai pe larg aceste probleme dentare ale animalelor noastre.


O parte din problema generala este ca multi proprietari de animale de companie pur si simplu nu stiu sa ofere nici un fel de ingrijire dentara sau nu sunt in masura sa faca acest lucru. Adaugam acestui lucru si faptul ca 60% dintre problemele dentare aparute la animale se afla sub gingie, loc in care nu se pot vedea in cazul unui examen oral obisnuit. In acest caz apare si o mare parte a procesului de imbolnavire, 28% dintre caini si 42% din pisicile ce au o gura cu aspect normal, au de fapt o boala dentara diagnosticata numai cu ajutorul razelor X dentare.

Dincolo de gura, bolile dentare pot provoca probleme cu inima animalului, rinichii sau chiar cu plamanii! Dar cea mai mare problema provocata de bolile dentare a animalelor de companie este o rupere a legaturii om-animal...multi proprietari vor evita sa mai stea fata in fata cu animalul lor de companie din cauza respiratiei urat mirositoare a acestora!

Solutia pentru rezolvarea problemelor zambetului animalului dvs de companie, este ca dintii sa fie evaluati de medicul veterinar in mod regulat. In functie de rasa, varsta si genetica animalului dvs de companie, este posibil sa fie nevoie sa faceti acest lucru anual sau chiar de doua ori pe an.

Un plan complet de evaluare a sanatatii orale si tratament cuprinde curatarea dentara, lustruirea dintilor, evaluarea sanatatii orale a cainilor, radiografia dentara, planul de ingrijire la domiciliu si anestezia.

In conformitate cu Asociatia Spitalelor Americane de Animale, orice procedura stomatologica pentru animalele de companie trebuie facuta sub anestezie generala si cu un tub traheal prezent la pacient. Toate interventiile dentare efectuate fara anestezie sunt escrocherii si au un mare potential de a va rani animalul de companie.

Desi extractiile dintilor bolnavi sunt solutia cea mai comuna a problemelor dentare in cazul animalelor de companie, stomatologii veterinari pot efectua, de asemenea, canale radiculare, tehnici de restaurare si chiar ortodontie!

Ca si proprietare de animale de companie, sunteti cu siguranta o parte a echipei care va ajua la pastrarea unei guri sanatoase a animalului de companie. In cadrul ingrijirii la domiciliu, cum ar fi momentele cand faceti perierea dintilor sau atunci cand animalul utilizeaza jucarii de mestecat pentru dinti, puteti creste durata in care trebuie sa mergeti la medic pentru curatare profesionala.

Sfatul nostru este ca daca detineti un animal de companie sa mergeti la cabinetul veterinar si sa discutati cu medicii de acolo, pentru a afla ce este mai bine sa faceti pentru animalul dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu