Cum sa inveti animalele de companie obiceiurile bune

In multe tari din lume, luna Ianuarie este luna in care cainii sunt antrenati si invatati cum sa se comporte mai frumos, sa fie mai ascultatori si sa aiba in general obiceiuri mai bune.

Comportamentul este un subiect destul de complex si putem discuta in acest caz despre toate aspectele legate de limbajul corpului, vocalizare si tot felul de tehnici de formare diferite. Cu toate acestea, termenul de comportament in medicina veterinara este adesea folosit pentru a discuta in primul rand problemele comportamentale si nu neaparat despre ce ar fi normal. Din acest motiv, dorim sa incepem aceasta discutie cu cateva sfaturi utile de antrenament, pentru ca scopul tuturor ar trebui sa fie intotdeauna sa evite aceste probleme, inainte ca ele sa apara efectiv!In general, un instructor bun insumeaza mai multe “tehnici” de formare intr-un format mai simplu; daca doriti ca animalul sa faca un lucru din nou, rasplatiti-l! Daca nu doriti sa mai faca un anumit lucru, atunci nu il rasplatiti! Destul de usor nu? Gresit, nu este deloc usor! Daca vom folosi aceasta metoda simpla, am putea stopa foarte multe comportamente si obiceiuri nedorite, fara sa mai fie cazul sa urlam, sa fugim si sa ne enervam in general. Dar, trebuie sa incepem devreme si sa fim consecventi. Animalele de companie nu vorbesc limba noastra. Ele nu inteleg ce le spunem atunci cand suntem nervosi si frustrati. Animalele raspund pur si simplu la limbajul corpului nostru si pot sa se ascunda atunci cand suntem suparati, dar confundati de zgomotele furioase pe care le facem sau de limbajul tensionat al corpului, pe care il afisam.

Sa folosim un exemplu comun, pe care multi l-ati intalnit cu siguranta; pisica care se trezeste la ora 03:00 dimineata pentru a lua o mica gustare nocturna. Pisica va face zgomote, se va plimba pe dvs, va incerca sa va trezeasca pana in momentul in care nu mai puteti suporta si va veti ridica din pat pentru a ii oferi ceva de mancare. Veti face acest lucru pentru ca veti dori sa va intoarceti cat mai repede in pat. Dar realizati ce s-a intamplat in acest exemplu? Pisica dvs doar ce a primit o recompensa pentru ca a fost cea mai iritanta creatura de pe planeta. Iata de ce tehnica de antrenament de “a nu recompensa comportamentul nedorit” poate fi dificila, deoarece este posibil sa treaca ceva timp pana cand veti rezista tentatiei de a le oferi ceea ce vor.

Pisica din exemplu nostru va incerca mult timp sa va faca sa va ridicati din pat, dar trebuie sa fiti puternici si sa nu va ridicati sa ii oferit ceea ce isi doreste. Este posibil ca la inceput sa dureze ceva timp pana pisica se va potoli, insa daca privim pe termen lung, veti ajunge sa aveti nopti de somn neintrerupte, trebuie doar sa rezistati la inceput. Metoda nu implica sa strigati la pisica sau sa incercati sa o speriati, doar nu trebuie sa ii oferiti ceea ce isi doreste. In acest caz rabdarea este cel mai important aspect.

Acum, sa discutam despre “recompensarea comportamentului dorit”. O sa va intrebam ceva foarte simplu, dvs ati lucra pentru cineva gratuit? Daca raspunsul este nu, atunci de ce v-ati astepta ca animalul dvs de companie sa faca acest lucru cand ii cereti ceva? Retineti un aspect important, rasplata nu trebuie sa fie un mare gest, uneori este suficienta si o mica mangaiere pe cap, totul in functie de ceea ce ii cereti animalului sa faca. Pregatirea bazata pe recompense este menita sa ii insufle animalului increderea pe care o poate avea in dvs, increderea ca in esenta toate lucrurile bune vin de la dvs si atunci cand il rugati sa faca ceva, pot avea incredere ca va urma un lucru bun pentru ele.

Lucrul dificil care poate aparea aici este sa aflati lucrurile pentru care animalul dvs este dispus sa faca ce ii cereti. Pentru unele animale de companie functioneaza foarte bine alimentele, pentru altele atentia primita sau o jucarie.

Pentru moment, vom incheia aceasta discutie cu gandul ca noi, ca veterinari, dorim sa imbunatatim relatia dintre dvs si animalul dvs de companie, ajutandu-va sa intelegeti comportamentul lor si, in cele din urma, cum sa comunicati mai eficient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu