Pisicile doar pretind ca oamenii le sunt indiferenti

Oamenii sunt impartiti in doua categorii, cei care iubesc pisicile si cei care le urasc. Iar cei care au o pisica chiar le iubesc cu adevarat. Cei care nu, sustin ca pisicile sunt creaturi egoiste care nu ofera afectiune si care se cred mai presus decat proprietarii lor. In timp ce cainii vor alerga la usa si se vor bucura foarte tare atunci cand ajungeti acasa, pisicile nu, vor ramane indiferente.

Dar, potrivit unui nou studiu, acest lucru este de fapt un act, pentru ca pisicile sunt foarte inteligente. Cercetatorii e la Universitatea de Stat din Oregon au ajuns la concluzia ca pisicile prefera de fapt compania oamenilor.

Cercetatorul principal,  Kristyn Vitale Shreve nu a fost multumita de faptul ca numeroase lucrari stiintifice se refera la pisici ca fiind dificil de antrenat, incapatanate si uneori, insuportabile.

Pentru a testa daca acest lucru este adevarat, cercetatorii au efectuat un experiment pe 55 de pisici – 23 erau animale de companie iar celelalte 22 erau de la adaposturi de pisici.

Fiecare pisica a fost pusa la izolare timp de doua ore si jumatate, iar cercetatorii au folosit timpul acesta pentru a pregati fiecarei pisici mancarea preferata (pui, ton, etc), jucariile favorite, mirosul specific, etc.

Pisicile au fost apoi testate prin ceea ce este cunoscut sub numele de “evaluare libera a preferintei operatorilor”, care implica punerea lor intr-o camera cu diverse obiecte si urmarirea cu cat de mult interes se manifesta asupra fiecaruia – este un test ce nu a fost niciodata folosit pe pisici.

Fiecare pisica a fost plasata in mijlocul unei camere goale, inconjurata de fiecare dintrele obiectele preferate din cele patru categorii. Erau libere sa se miste in orice directie doreau.

Nu toate pisicile au reusit sa termine experimentul, insa 38 dintre acestea au facut-o, 19 au petrecut majoritatea timpului cu oamenii mai degraba decat cu mancarea, jucaria sau mirosul preferat (care a implicat o carpa parfumata).

Mancarea a fost al doilea cel mai popular, fiind preferata de 14 pisici, pe cand patru dintre ele au ales jucariile iar doar una a mers spre miros.

“Ideea ca pisicile nu au fost suficient timp domesticite pentru a arata preferinte pentru oameni, nu este sustinuta de aceste date” spun cercetatorii. Desi adesea se crede ca pisicile prefera singuratatea in locul interactiunii sociale, datele acestui studiu indica altceva.

Cu toate acestea, este important sa retineti ca acesta nu a fost un studiu foarte mare, bazat pe mii de subiecti si, de asemenea, pisicile diferite pot reactiona diferit. Cercetatorii au acceptat ca unele pisici ar putea fi mai putin interesate sa petreaca timp cu oamenii, insa si ca exista pisici prietenoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu