Un caine poate fi secretul pentru a mentine sanatoase persoanele batrane

Plimbarea cainelui ar putea fi cheia pentru a mentine persoanele in varsta mai active, a confirmat un nou studiu. Proprietarii de caini fac mai multa miscare decat cei care nu detin unul, au descoperit cercetatorii. Acestia au descoperit ca mersul pe jos in mod regulat creste nivelurile de activitate fizica la persoanele in varsta, in special in timpul iernii.

Cercetarea, publicata in  Journal of Epidemiology and Community Health a analizat datele dintr-un studiu pe termen lung care urmareste sanatatea si bunastarea a mii de oameni care locuiesc in Norfolk.

Cercetatorii de la Universitatea din Est Anglia (UEA) si de la Universitatea din Cambridge au descoperit ca detinerea sau mersul alaturi de un caine a fost una dintre cele mai eficiente metode de a invinge declinul obisnuit al activitatii, odata cu inaintarea in varsta.

Din cele 3123 de persoane care au participat la studiu cu o varsta medie de 69.5 ani, 18% au raportat ca au un caine in gospodariile lor.

Doua treimi dintre proprietarii de caini si-au plimbat animalele de companie cel putin o data pe zi.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele ce aveau un caine erau mai active chiar si in zilele urate cand nu erau conditii de plimbare, decat cei care nu aveau caini si afara erau cele mai bune conditii.

Atunci cand vremea era foarte neprietenoasa, cei care aveau caini au avut cu 20% mai multa activitate fizica decat cei care nu detineau un caine, si erau activi aproximativ 30 de minute pe zi.

Autorii afirma ca descoperirile lor sugereaza ca mersul pe jos alaturi de caini “poate avea un potential considerabil de a sustine mentinerea activitatii fizice la adultii in varsta si ar putea face parte din exercitiile recomandate de medici”.

Ei recunosc faptul ca sa aiba un caine in proprietare nu este posibil pentru unii adulti mai in varsta, dar au adaugat: “Posibilitatile ar putea exista si pentru batranii ce nu au un caine, exista organizatii locale sau caritabile care ii pot ajuta in acest sens.”

De exemplu, o retea nationala din Marea Britanie, BorrowMyDoggy, ofera plimbari regulate de caini in grupuri pentru persoanele care nu detin un animal de companie. Cercetatorii sustine ca o astfel de optiune poate fi o idee buna oriunde in lume.

“Stim cu siguranta ca nivelurile de activitate fizica scad odata cu varsta, dar suntem mai putini siguri in privinta celor mai eficiente lucruri pe care le putem face pentru a ajuta oamenii sa isi mentina activitatea fizica pe masura ce imbatranesc”, a spus autorul principal al studiului Dr. Yu-Tzu Wu, de la Universitatea Cambridge.

“Am descoperit ca cei care isi plimba cainele erau mult mai activi din punct de vedere fizic si petrecusera mai putin timp stand in casa”.

“Ne-am asteptat la acest lucru, dar atunci cand ne-am uitat la rezultatele paricipantilor dupa anumite perioade cu conditii meteo nefavorabile, am fost cu adevarat surprinsi de diferentele foarte mari aparute”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu