Un caine in casa va poate proteja copilul de astm

Cainii nu sunt doar cool si cei mai buni prieteni ai omului, insa acestia pot sa aduca si beneficii pentru sanatatea celor din jur. Un studiu recent arata ca prietenii nostri necuvantatori pot contribui la intarirea sistemului imunitar al copiilor impotriva alergiilor si a astmului daca sunt expusi la acestea, in comparatie cu cei care nu au deloc contact cu animalele.

Studiul publicat in New England Journal of Medicine a fost realizat pe copiii din ferme. S-a constatat ca cei care locuiau in imediata apropiere a animalelor, in special a tinerilor ce s-au nascut si traiau in ferme, au fost mai putin susceptibili de astm, in comparatie cu cei care au crescut departe de aceste animale.

Cainii pot aduce in special bacterii “bune” si microbi in casele dvs, deoarece se joaca in aer liber mai frecvent decat alte animale de companie.

Un alt studiu a concluzionat ca “cei care au caini in casa au mai mult cu 56 de clase diferite de specii bacteriene in mediul interior, in timp ce in mod normal natural pisicile au amplificat doar cu 24 de categorii”.

Binenteles, nu toate bacteriile animale sunt bune, iar cele de la pisici sau broaste testoase sunt mai putin utile, potrivit cercetatorilor si medicilor veterinari.

Proprietarii de animale de companie sunt in principal mai expusi datorita numeroaselor bacterii aduse de acestea in case, care alaturi de alte milioane de bacterii care supravietuiesc in casa, uneori chiar salmonella sau alte boli, dar sfatul medicului veterinar sugereaza ca poate fi evitat acest lucru prin spalarea usoara a mainilor.

De asemenea, cercetatorii fac “o multime de lucruri pentru a afla exact ce organisme fac copiii mai sanatosi pentru a putea produce probiotice pentru a obtine aceleasi beneficii”, declara Dr Gilbert pentru The Independent.

Acesta a mai precizat ca persoanele care au un sistem imunitar deja compromis, pot fi tratate prin procedura cu expunere microbiana. Cu toate acestea, procedurile sunt inca in dezvoltare si cercetare.

Netzin Steklis, biolog la Universitatea din Arizona, a spus: “Cainii au fost alaturi de oameni de 40000 de ani...dar acum doar cautam sa aflam impactul asupra sanatatii noastre in urma traiului alaturi de acestia.”

O alta intrebare persista daca acesti copii expusi animalelor de companie de la inceputul vietii lor, pot mentine acest sistem imunitar puternic pe tot parcursul vietii. Ipoteza nu a fost testata inca, insa Dr. Gilbert a spus ca au fost concepute experimente pentru a explora tocmai acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu