De ce relatia dintre proprietari si animalele de companie este intotdeauna una neconditionata

Oricine a detinut vreodata un animal de companie stie ca acesta are capacitatea de a oferi o iubire neconditionata care este vazuta astfel numai intre om si descendentii sai.

Nasul umed sau un lins usor pe mana are rolul de a ne arata iubirea animalului, iar atunci cand suntem suparati poate fi chiar remediul nostru. De asemenea, atunci cand acestia vin langa usa atunci cand ajungem acasa, si dau din coada, este un alt semn al legaturii uman-canine.

O schimbare subtila a comportamentului nostru poate fi observata imediat de catre cainii sau pisicile noastre. Pisicile, desi in mod firesc sunt independe prin natura, poseda o capacitate similara pentru iubire si ingrijire, asa cum pot sa afirme si cititorii nostri care au o pisica.

Studiile au aratat, de asemenea, ca privirea unui caine in ochi poate creste nivelurile de oxitocina (un hormon implicat in legatura sociala), atat la persoane cat si la caini. Nu este vorba doar despre o dragoste falsa, declansata doar de o burta infometata. Nu exista, de fapt, nimic artificial care sa inlocuiasca senzatia autentica de iubire. Cainii sunt singura specie care, la fel ca si copiii, vin la noi atunci cand sunt speriati sau sunt doar incantati sa ne vada.

Este si singurul animal, care cauta contactul vizual cu oamenii si care vrea cu adevarat sa fie cu noi. Pisicile vin la noi cand suntem suparati sau tristi pentru a ne arata ca sunt alaturi de noi, exprimandu-si sentimentele lingandu-ne usor pe mana.

Animalele de companie dau oamenilor ofera atat de mult in ceea ce priveste dragostea si sprijinul emotional. Pur si simplu mangaierea unui caine, pisici, iepure sau a oricarui animal pot duce la scaderea tensiunii arteriale si poate combate stresul. Sentimentele sunt reciproce, deoarece atingerea noastra poate avea efecte terapeutice pentru animalele noastre de companie.

Animalele de companie pot oferi sprijin si prietenie persoanelor singure, bolnave sau in varsta. Ei pot fi prieteni pentru cei care nu inteleg cu usurinta lumea din jurul lor. Copiii autisti, de exemplu, pot fi ghidati usor din lumea lor inchisa, confuza si izolata. Tulburarile de anxietate si depresia pot fi, de asemenea, usurate de prezenta iubitoare a unui animal de companie.

Legatura dintre oameni si caini s-a intarit in timp, avand in vedere ca sunt impreuna de aproximativ 30000 de ani. Cainii au capacitatea unica de a ne ridica moralul si modul in care ne simtim. In prezent se desfasoara studii pentru a descoperi aceste lucruri si in cazul pisicilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu