Cainele dvs isi aminteste ceea ce faceti

Oamenii au o abilitate remarcabila in a-si aminti evenimentele din trecut, chiar daca acestea nu detineau o importanta deosebita in momentul in care au avut loc. Acum, cercetatorii de la revista Current Biology, au raportat pe 23 noiembrie ca au dovezi ca si prietenii nostri necuvantatori, cainii, au un fel de “memorie episodica”.

Studiul a constatat ca acestia isi pot aminti actiuni complexe ale unei persoane, chiar si atunci cand nu se asteapta sa aiba memoria testata.

“Rezultatele studiului nostru pot fi considerate ca fiind un pas mai departe pentru a sparge barierele ridicate in mod artificial intre animale si oameni”, spune Claudia Fugazza, de la MTA-ELTE Coparative Ethology Research Group din Budapesta, Ungaria. “Cainii sunt printre putinele specii pe care oamenii le considera “inteligente”, si totusi inca suntem surprinsi de fiecare data cand un studiu de specialitate releva faptul ca aceste animale si proprietarii lor pot impartasi unele abilitati mentale, in ciuda relatiei noastre evolutive”.

Dovezi cum ca animalele utilizeaza memoria episodica au fost foarte greu de gasit de catre cercetatori si medici veterinari, deoarece nu poti intreba un caine ce anume isi aduce aminte. In noul studiu, cercetatorii au profitat de un truc numit “Do as I Do”. Cainii antrenati in acest sens pot urmari o persoana facand un anumit lucru si apoi pot face si ei acelasi lucru, la fel. De exemplu, daca proprietarul sare in aer si apoi da comanda “Do it!”, cainele va sari si el in acelasi mod.

Faptul ca ei pot fi instruiti in acest mod nu a fost suficient pentru a dovedi episoadele de memorie. Asta pentru ca este necesar ca acestia sa arate ca isi amintesc ce au vazut la o persoana si pot sa reproduca acel lucru fara sa fie rasplatiti. Pentru a obtine acest lucru, cercetatorii au instruit mai intai 17 caini pentru a imita actiunile umane cu “Do as I Do”. Apoi au facut o alta runda de formare in care cainii au fost instruiti sa se intinda pe jos dupa ce urmaresc o actiune umana, indiferent despre care anume ar fi vorba.

Dupa ce cainii au invatat sa se intinda, cercetatorii i-au surprins spunand “Do it” si atunci cainii au executat. Cu alte cuvinte, cainii si-au amintit ceea ce facea persoana din fata lor, chiar daca nu aveau niciun motiv special pentru a crede ca trebuie sa isi aminteasca.

Cainii au fost testati in acest fel, dupa un minut si dupa o ora. Rezultatele arata ca sunt capabili sa isi aminteasca actiunile demonstrate dupa ambele intervale de timp, fie scurte fie lungi. Cu toate acestea, memoriile lor se pierd oarecum in timp.

“Dintr-o perspectiva evolutiva, acest lucru implica faptul ca memoria episodica nu este unica si nu a evoluat numai la primate, dar este o abilitate mai raspandita in regnul animal”, spune Fugazza. “Noi sugeram ca patrupezii ar pute sa fie un model bun pentru a studia complexitatea memoriei episodice – ca intr-un cadru natural, mai ales pentru ca aceasta specie are avantajul de a trai si a se dezvolta in grupuri sociale umane”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu