Stiinta psihologica exploreaza mintea cainilor

Cainii sunt unul dintre cele mai comune animale de companie din lume, asadar este curios faptul ca stim relativ putine despre abilitatile lor cognitive atunci cand stim atat de multe despre capacitatile altor animale, de la primate la cetacee. De-a lungul ultimelor doua decenii, cercetatorii au avut scopul de a descoperi aceasta lacuna investigand modul in care se comporta tovarasii nostri canini si ceea ce stiu si de ce.

Numarul din Octombrie 2016 al Current Directions of Psychological Science prezinta o intreaga editie speciala dedicata explorarii tuturor cecetarilor realizate de catre oamenii de stiinta in legatura cu comportamentul cainilor.

“Desi munca clasica a lui Pavlov a fost realizata pe caini, de atunci cele mai multe cercetari cu animale au fost facute in primul rand cu sobolani, porumbei si primate. Motivul pentru aceasta schimbare la subiectii experimentali poate fi atribuit unui numar de factori, inclusiv la problema mentinerii lor in custi si, desi cainii sunt in general destul de accesibili ca animale de companie, cercetatorii au fost reticenti in a avea de a face cu diferite rase, varste, etc”.

Colectia de articole subliniaza relatia unica pe care o au cainii cu oamenii. Cercetarile realizate au aratat, de exemplu, ca acestia sunt foarte atenti la indiciile de comunicare ale oamenilor – inclusiv atunci cand discutam despre privire – si cainii sunt capabili sa inteleaga si sa raspunda la cuvintele rostite de catre oameni. De asemenea, studiile indica faptl ca si cainii pot recunoaste unele persoane bazandu-se pe infatisarea chipului lor.

Dar, cercetarile recente mai indica si faptul ca prietenii nostri necuvantatori pot intelege starile mentale ale oamenilor sau ca au capacitatea de a reflecta asupra starii mentale proprii. Cu toate ca studiile genereaza ca si cainii pot rezolva sarcini complexe vizuale si stoca reprezentari multisenzoriale, cainii pot sa aiba o memorie spatiala limitata.

Chiar daca cainii sunt incredibili atunci cand vine vorba de interactiunile sociale cu oamenii, nu inseamna neaparat ca acestia au mai multe abilitati cognitive decat alte animale.

Indiferent cat de multi contribuitori la aceste studii sunt, cercetarile privind capacitatile si abilitatile cainilor sunt inca in faza incipienta. Studiile existente tind sa fie inca prea mici, ceea ce face dificil de examinat variabilitatea individuala si comportamente complexe. Mai mult decat atat, integrarea intre nivelurile multiple de analiza – inclusiv comportamentul, neurobiologia si genetica tinde sa fie rara.

“Desi cainii nu au fost luati in considerare pentru cercetari pentru binele lor timp de multi ani, situatia s-a schimbat dramatic in ultimul deceniu”, scrie Gregoru S. Berns si Peter F. Cook, ambii de la Universitatea Emory.

Faptul ca prietenii nostri necuvantatori sunt atat de bine adaptati social inseamna ca acestia pot fi instruiti sa participe la studii care folosesc o varietate de metode de investigare, inclusiv tehnologii relativ noi, cum ar fi tehnicile neuroimagistice neinvazive. Acest lucru deschide cai de exploatare noi pentru medicii veterinari, care in prezent nu sunt disponibile pentru cei care studiaza alte animale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu