Hiperactivitatea canina reflectata in hemograma

Profesorul Hannes Lohi de la Universitatea din Helsinki si Centrul de Cercetare Folkhälsan au studiat hemogramee unor caini hiperactivi si impusivi, impreuna cu Centrul LC-MS Biocentre Kuopio (Universitatea din Finlanda de Est). Rezultatele indica faptul ca fosfolipidele si triptofanul in special, sunt diferite in hemograme cainilor controlati. Aceste rezultate sunt similare cu cercetarile anterioare efectuate pe pacientii cu ADHD. Studiul a fost publicat in revista Behavioral and Brain Functions in 29 Septembrie 2016.

Frica in general, sensibilitatea la zgomot si hiperactivitatea si impulsivitatea sunt cele mai frecvente probleme de comportament la caini. Si cel mai rau, acestea pot avea un impact negativ asupra bunastarii cainelui si a proprietarului deopotriva.

“Comportamentul si tulburarile de comportament de multe ori se dezvolta ca o combinatie de factori ereditari si de mediu, ceea ce face studierea lor sa fie foarte provocatoare. Studiul metabolismului ne ofera noi indicii cu privire la aspectele biologice care stau la baza tulburarilor comportamentale in promovarea cercetarii genetice. In acest moment, cercetarea metabolismului la caini este rara, iar scopul acestui studiu pilot a fost de a examina noi abordari si de a afla informatii cu privire la orice anomalii metabolice asociate cu hiperactivitatea la caini”, explica profesorul Lohi.

Determinarea metabolitilor din sange in cazul Ciobanescului German hiperactiv dar si normal, au relevat o legatura semnificativa intre hiperactivitate si nivelurile de fosfolipide din sange.

“Am stiut sa ne astepta, la aceasta descoperire dupa ce am cercetat latura umana, deoarece mai multe studii au inregistrat niveluri mai scazute de lipide in sange si de acizi grasi la pacientii cu ADHD decat in grupurile de control. Cu toate acestea, relatia de cauzalitate nu este clara si necesita studii suplimentare, in special cele cu date de cercetare mai ample. Descoperirea noastra sprijina convingerea ca bolile canine si cele umane sunt similare, ceea ce sugereaza ca si cainii pot servi ca modele excelente pentru bolile umane”, afirma doctorandul Jenni Puurunen.

“Este semnificativ faptul ca varsta, sexul cainelui au un impact redus asupra legaturii dintre comportamentul sau si metabolitii sai. De asemenea, am controlat modificarile dietetice prin hranirea cainilor cu aceeasi hrana timp de doua saptamani inainte de testare”, explica Puurunean.

Una dintre cele mai interesante descoperiri efectuate in acest studiu a fost corelatia negativa dintre comportamentul hiperactiv si nivelurile metabolitilor triptofan, un aminoacid esential. Acest metabolit este produs numai atunci cand bacteriile intestinale prelucreaza triptofanul primit din produsele alimentare. Descoperirea sugereaza diferente intre bacteriile intestinale ale cainilor cu un comportament normal si a celor cu unul hiperactiv, ceea ce este foarte important avand in vedere descoperirea facuta in urma cu cativa ani cu legatura dintre creier si intestine.

“Compozitia microbiotei intestinale influenteaza in mod semnificativ crearea de neurotransmitatori, de exemplu, cei care reglementeaza starea de spirit si de comportament. Efectul functioneaza si vice-versa, astfel incat o reactie de stres in creier poate avea un efect advers asupra micobiotei. Prin urmare, nu putem spune daca descoperirea noastra este cauzata de hiperactivitatea canina sau este o consecinta a acesteia”, spune Puurunen.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu