Riscul pentru familiile cu copii mici si caini este de multe ori subestimat

Copiilor le place sa creasca caini, jucandu-se si de multe, tarandu-se dupa ei. In special, ei incearca sa ii imbratiseze. Contactul nedorit de catre caini, ii poate face de multe ori sa se simta hartuiti si sa raspunda putin mai agresiv fata de copil. Multe cazuri de muscaturi de caini in care sunt implicati copiii mici se intampla in viata de zi cu zi, ca rezultat al unei interactiuni aparent prietenoase din partea copilului.

Incidente din cauza muscaturilor apar adesea in ciuda supravegherii

“Cei care detin un caine ar trebui sa recunoasca situatiile in care cainele lor se poate simti hartuit si enervat si ar trebui sa intervina la timp. Cu toate acestea, multe incidente ce se lasa cu muscaturi au loc chiar in fata ochilor stapanilor”, explica directorul studiului Christine Arhant de la Institutul de Zootehnie si Protectia animalelor de la Vetmeduni Viena. Echipa ei investigheaza de ce muscaturile cainilor de familie sunt atat de comune, chiar sub supravegherea unui adult. Grupul a analizat rezultatele unui sondar on-line, cu scopul de a oferi prima analiza asupra atitudinii parentale in ceea ce priveste supravegherea interactiunilor copil-caine.

“Cei mai multi dintre respondenti sunt constienti de riscul general al muscaturilor de caine”, spune Arhant. Majoritatea participantilor, cu toate acestea, au subestimat riscul pe care il implica cainii de talie mai mica. De asemenea, respondentii au trebuit sa se uite la poze cu interactiuni copil-caine, iar acestia au evaluat situatiile ca fiind mai riscante in cazul cainilor necunoscuti decat in cazul cainilor de familie.

Situatiile care implica caini necunoscuti, chiar si cu un risc relativ mai mic, au fost clasificate drept potential periculoase. Cand vine vorba de cainele familiei, cu toate acestea, aproape toate situatiile au fost apreciate ca fiind inofensive, fara sa fie nevoie de vreo interventie. Numai situatia unui copil care se giugiulea cu cainele in locul in care acestea dormea a fost evaluata ca un risc potential. Circa 50% dintre respondenti ii permit copilului sa se joace sau sa imbratiseze cainele atat de mult pe cat doresc. Acelasi procent de oameni, lasa copilul impreuna cu cainele nesupravegheati.

“Neincrederea totala atat de sanatoasa in cazul cainilor necunoscuti nu pare sa existe fata de cainele familiei”, rezuma Arhant. “Oamenii au incredere in propriul lor caine si exclud total incidentele care se pot lasa cu muscaturi”. Din cauza acestui fapt, proprietarii de caini presupun ca animalul aflat in familia lor este mai tolerant si mai rabdator decat alti caini”. “Dar oamenii trebuie sa respecte nevoia cainelui pentru odihna si pentru un loc numai al lui”, aminteste Arhant.

Sondajul online arata ca proprietarii de caini le asigura nevoile de baza cainilor lor, cum ar fi plimbarile sau hrana. Dar, cei mai multi respondenti nu par sa stie ca un caine are nevoie de odihna fara sa fie deranjati de cei mici. Numai cativa dintre participanti au spus ca au asigurat cainelui un loc numai al lui, in care copiii sa nu aiba acces, astfel incat si ei sunt mai linistiti deoarece nu trebuie sa mai fie atenti la interactiunea copil-caine.

Lipsa unor zone de odihna adecvate pentru cainele dvs poate crea situatii in viata de zi cu zi, care ar putea ducea la final la muscaturi din partea acestora. Prin urmare, cei care detin un caine si au si copii mici, trebuie sa fie constienti ca trebuie sa ii supravegheze pe acestia cand sunt impreuna.

Copiii mici nu sunt capabili sa inteleaga ca un caine nu vrea intotdeauna sa fie atins sau urmat oriunde merge. In cazul in care cainele se simte hartuit de catre copil, sau crede ca ii este restrictionata libertatea, acesta va comunica prin limbajul corpului, dar semne clare care include tensiune in corp, marait, linsul frecvent al botului si cascatul des. Binenteles ca cei mici au dificultati in a interpreta acest comportament, astfel incat dvs trebuie sa ii invatati ca uneori poate fi periculoasa joaca chiar si cu cainele familiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu