Cainii dresati sa miroasa diabetul? Ar putea sa duca la dezvoltarea unor noi teste

O substanta chimica gasita in respiratia noastra ar putea sa ne avertizeze cu privire la un nivel periculos de scazut de zahar din sange la pacientii cu diabet zaharat de tip 1, spun niste cercetari realizate la Universitatea Cambridge. Constatarea, a fost publicata recent in revista Diabetes Care, explica de ce unii caini pot fi instruiti sa recunoasca semnele de avertizare ale pacientilor.

Claire Pesterfield, o asistenta medicala specialista in diabetul zaharat de la Spitalul Addenbrookes, care necesita injectii cu insulina pentru a isi gestiona nivelul de zahar din sange. Ea are, de asemenea, un caine Labrador, care a fost instruit de catre Medical Detection Dogs pentru a detecta cand nivelul de zahar din sangele ei scade la un nivel potential periculos.

“Scaderea zaharului din sange este o amenintare de zi cu zi pentru mine, si daca scade prea mult – lucru ce se poate intampla foarte rapid – viata imi poate fi pusa in pericol”, spune Claire. “Magic este incredibil – nu e doar un companion minunat, dar el este mereu “nasul meu” care ma avertizeaza daca prezint un risc de hipoglicemie. Daca el miroase un episod de hipoglicemie, el va sari in sus si va pune labele pe umerii mei”.

Hipoglicemia – zaharul scazut din sange – poate cauza probleme, cum ar fi tremuraturi, dezorientare si oboseala; In cazul in care pacientul nu primeste un impuls de zahar la timp, criza poate provoca convulsii si poate duce la pierderea constintei. La unele persoane cu diabet zaharat, aceste episoare pot sa apara brusc, numai cu un mic avertisment.

Avand in vedere rapoartele despre cainii care alerteaza proprietarii lor despre schimbarile de glucoza din sange, cercetatorii de la Wellcome Trust-MRC Institute of Metabolic Science, Universitatea din Cambridge, a reiesit ca anumite substante chimice existente in mod natural in aerul expirat s-ar putea schimba atunci cand nivelul glucozei este redus. Intr-un studiu preliminar pentru a testa aceasta ipoteza, oamenii de stiinta au scazut treptat nivelul de zahar din sange in conditii controlate la 8 femei, toate in jurul varstei de 40 de ani, si toate cu diabet zahart de tip 1. Apoi au folosit spectometria de masa – care cauta semnaturi chimice – pentru a deteca prezenta acestor substante chimice.

Cercetatorii au descoperit ca nivelurile de izopren chimic au crescut in mod semnificativ la hipoglicemie – in unele cazuri, aproape s-au dublat. Ei cred ca si cainii pot fi sensibili la prezenta izoprenului si sugereaza ca ar putea fi posibil sa se dezvolte noi detectori care pot identifica nivelurile crescute de izopren la pacientii cu risc.

“Izopropenul este una dintre cele mai comune substante chimice naturale pe care le gasim in respiratia umana, insa stim surprinzator de putine lucruri despre locul de unde vine”, spune medicul veterinar Dr. Mark Evans, de la Spitalul Adenbrookes, Universitatea Cambridge. “Credem ca este un produs al productiei de colesterol, dar nu este clar de ce nivelurile cresc atunci cand pacientii au un nivel scazut de zahar in sange”.

“Oamenii nu sunt sensibili la prezenta izopropenului, dar cainii cu mirosul lor incredibil, se pare ca le este foarte usor sa fi instruiti pentru a isi alerta proprietarii cu privire la nivelul periculos de scazut de zahar din sange.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu