De ce Labradorii sunt mai interesati de mancare in comparatie cu alte rase

Proprietarii de caini sunt medicilor veterinari ca Labradorii lor sunt mereu interesati de produsele alimentare, iar ultimele cercetari releva faptul ca ar putea fi adevarate aceste afirmatii, din cauze biologice. Un studiu din Cell Metabolism, leaga o alterare a unei gene gasite in special la Labradori de un comportament axat pe mancare. Acest fapt are mai ales la cainii Labradori folositi ca asistenti, si astfel s-ar putea explica si de ce acestia sunt mai usor de educat cu recompense alimentare.

Labradorii sunt mai interesati de produsele alimentare si tind sa fie mai obezi decat alte rase, indiferent de proprietar. “Ori de cate ori este ceva mai frecvent la o rasa decat la alta, credem ca genetica este implicata”, spune Eleanor Raffan, un medic veterinar si genetician la Universitatea din Cambridge, care a studiat anterior obezitatea la oameni. Inainte de a investiga din punct de vedere canin.

Pornind de la un numar de 15 Labradori obezi si alti 18 slabi, Raffan si colegii ei au selectat trei gene legate de obezitate pentru a le examina, toate cele cunoscute ca ar afecta greutatea la oameni. Aceasta prima analiza a aratat o variatie intr-o gena numita POMC.

La om, variante comune a POMC au fost asociate cu diferentele de greutate corporala. “Exista chiar unele persoane obeze, care nu dispun deloc de o parte a genei POMC, cea care lipseste si la caini”, spune Stephen O’Rahilly, co-director al Institutului de Stiinte Metabolice Wellcome Trust si, de asemenea, un autor principal al studiului.

Intr-un esantion mai mare de 310 Labradori, Raffan si colegii ei au descoperit o serie de comportamente canine asociate cu eliminarea POMC. Nu toti cainii cu variatie a ADN-ului au fost obezi (unii au fost obezi, fara a avea vreo mutatie), dar, in general, deletia a fost asociata cu o mai mare greutate si, potrivit unui sondaj facut proprietarilor, cainii afectati au fost mai motivati cu mancare – cainii si-au rugat proprietaii pentru mancare mai frecvent. In medie, eliminarea POMC a fost asociata cu o crestere in greutate de 2 kg. Cercetatorii au descoperit ca eliminarea POMC are loc la aproximativ 23% din Labradori, pe baza esantionarii a 411 caini din Marea Britanie si SUA.

Mergand mai departe, Raffan si colegii ei au studiat, de asemenea, potentialele implicatii terapeutice pentru oameni, in legatura cu obezitatea. Impactul mutatiei POMC a fost dificil de cercetat anterior, deoarece la soareci si sobolani, animale utilizate de cele mai multe ori pentru studii, gena este destul de diferita in comparatie cu versiunea umana. “Cercetarile suplimentare efectuate asupra labradorilor obezi ne poate ajuta nu numai pentru bunastarea animalelor de companie, dar, de asemenea, ne ofera si date importante despre sanatatea oamenilor”, spune O`Rahilly.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu