Cum sa puneti pisica la dieta - Partea II

Pentru a fi sanatoase, pisicile ar trebui sa slabeasca treptat, nu mai mult de 0.5-2% din greutatea initiala pe saptamana. Spre exemplu, o pisica ce cantareste 9 kg nu ar trebui sa slabeasca mai mult de 453 gr intr-o luna. Pierderea prea rapida in greutate poate creea probleme: fie va dezvolta afectiuni ale ficatului, fie greutatea pierduta va fi recastigata. Daca observati ca pisica Dvs pierde prea repede in greutate, discutati cu medicul veterinar, care va ajusta portiile de mancare, sau va recomanda suplimente nutritive.

Greutatea excesiva nu este singurul motiv pentru care pisicile au nevoie sa tina o dieta. Medicul veterinar va poate recomanda o formula alimentara care vizeaza anumite probleme: dentare, afectiuni ale vezicii biliare sau chiar ale tractului urinar. Pisicile care sufera de alergii au reactii adverse la proteinele ce se gasesc in majoritatea alimentelor destinate lor si au astfel nevoie de o dieta adaptata nevoilor lor.

Pisicile care sufera de diabet sunt adesea supraponderale sau obeze, iar greutatea in exces este un factor major care contribuie la incapacitatea lor de a produce sau procesa corect insulina, hormonul pancreatic responsabil cu transformarea alimentelor in energie. Medicul veterinar va poate prescrie un plan alimentar sigur pentru ca pisica Dvs sa piarda corect in greutate. Noul plan alimentar nu ar trebui sa contina mancaruri moi, bogate in zaharuri, care duc la o acumulare rapida a glucozei in sange. De regula un regim bogat in carbohidrati complecsi si fibre este recomandat in cazul pisicilor cu diabet, pentru ca acesta le stabilizeaza nivelul de glucoza in sange. Unele pisici prefera un regim mai sarac in carbohidrati si mai bogat in proteine, dar starea generala de sanatate a pisicii va determina combinatia potrivita. Nu schimbati niciodata regimul alimentar al unei pisici ce sufera de diabet inainte sa va consultati cu medicul veterinar.

Formulele alimentare ce se gasesc pe piata, atat la conserva cat si cele uscate, ajuta de regula la controlul nivelului de insulina produs de pisici. O pisica suferinda care necesita injectii cu insulina atunci cand este diagnosticata poate raspunde atat de bine la un regim alimentar incat sa nu mai aiba nevoie de injectii. Daca pisica nu mananca formula alimentara prescrisa, discutati cu medicul veterinar in incercarea de a gasi un substitut ce va fi acceptat.

Pisicile care sufera de diabet trebuie sa manance dupa un orar strict, pentru a impiedica atingerea unui nivel inalt de insulina. Stabilirea unui program strict, de regula format din 2 sau 3 mese pe zi, va ajuta la stabilizarea nivelului de insula secretat. Daca pisica Dvs este dependenta de injectii cu insulina, medicul veterinar va va spune cand trebuie facute aceste injectii, regula fiind de 2 ori pe zi, dupa digerarea completa a unei mese.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu