Ce inseamna cand pisica dvs va linge?

Cainii ne pot linge pe fata – asa cum vedem in multe reclame sau filme – dar pisicile sunt mai rezervate in ceea ce priveste dezvaluirea sentimentelor in mod public. Cand o pisica va linge pe mana, de regula dupa ce v-a muscat in joaca sau v-a prins mai tare cu gherutele, face exact ceea ce mama ei a facut in primele saptamani de viata: va curata, ceea ce inseamna si ca isi arata dragostea fata de Dvs. cu siguranta ati vazut pisici ca se ling una pe cealalta, de regula in cadrul unui ritual de ingrijire, dar ce inseamna cand pisicuta Dvs va linge mana sau chiar degetele de la picioare? Iata ce am aflat noi.

Drepturi teritoriale
A fi lins este prima experienta tactila pe care pisica Dvs si-o aminteste – sentimentul pe care I-l oferea mama ei cand isi trecea limba peste blanita ei, peste urechi si fiecare particica din corpul ei micut. O pisica isi curata pisoii pentru a indeparta fluidele de la nastere si sa le stimuleze respiratia. De asemenea ii va curata de fiecare data cand acestia se intorc la ea, restabilind astfel mirosul ei pe blanita lor. Pentru pisici, indiferent ca sunt femele sau masculi, linsul este un schimb social, precum si un ritual de ingrijire. Pisicile se curata reciproc pentru a indeparta murdarie si a impartasi mirosuri, exact asa cum pisicile vor scormoni intr-un loc preferat pentru a-si marca teritoriul. Cand o pisica va linge, aceasta va curata si va spune ca sunteti a ei – asa cum ar face cu orice felina ce ii e prietena.

Cum percep pisicile linsul
Anumiti experti considera ca pisicile orfane sau cele indepartate prea repede de langa mamele lor vor dezvolta aceste obiceiuri de a se curata reciproc si vor continua sa le manifeste si in viata adulta.  Senzatia pe care o simti pisicile atunci cand va ling pe mana este asemanatoare cea pe care o simt cand este mangaiata de Dvs. Asa ca atunci cand o pisica va linge, ea va intoarce favorul: Se gandeste ca oricine ar aprecia o mangaiere si o asigurare a afectiunii simtite.

Linsul in exces
Daca o pisica mai batrana care nu a aratat semne de afectiune, incepe dintr-odata sa va linga pe mana sau pe haine, ar trebui sa fiti foarte atenti la aceasta schimbare in comportament. Pisicile care incep brusc sa se ingrijeasca pot cauta alinare pentru o afectiune a pielii sau o infectie. Ajutati pisica examinandu-i cu atentie pielea si blanita si cereti sfatul medicului veterinar pentru prescrierea unui tratament adecvat.

Daca acest comportament nu are legatura cu nicio boala si totusi nu suportati asprimea limbii ei, nu o pedepsiti pentru acest comportament normal. Incercati sa o indepartati usor atunci cand incepe sa va linga pe mana. Stropiti-va mana sau antebratul cu zeama de lamaie si pisica nu se va mai apropia de Dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu