Cainii inteleg vocabularul si intonatia oamenilor

Cainii au capacitatea de a distinge cuvintele din vocabular si intonatia vorbirii umane, prin intermediul unor regiuni ale creierului similare celor pe care le au si oamenii, raporteaza un nou studiu in domeniu.

Attila Andics noteaza ca invatarea vocabularului “nu pare a fi o capacitate umana unica care sa rezulte din aparitia limbajului, ci mai degraba o functie mai veche, care poate fi exploatata pentru a asocia secvente de sunet cu unele sensuri”.

Cuvintele sunt blocurile ce construiesc baza limbilor umane, dar ele sunt greu de gasit vreodata in comunicatii vocale nonumane. Intonatia este un alt mod in care informatia este transmisa prin vorbire, in cazul in care, de exemplu, laudele tind sa fie intonate mai sus si mai mult. Oamenii inteleg vorbirea atat prin vocabular, cat si prin intonatie.

In acest caz, Andics si colegii sai, alturi de o echipa de medici veterinari, au explorat daca si cainii depinde, de asemenea, de ambele mecanisme. Cainii au fost expusi la inregistrari ale vocii antrenorilor lor ce le-au vorbit folosind combinatii multiple de vocabular si intonatie.

De exemplu, antrenorii au folosit cuvinte de lauda cu o intonatie specifica, cuvinte de lauda cu o intonatie neutra, cuvinte neutre cu o intonatie de lauda si cuvinte neutre cu intonatie neutra.

Cercetatorii au folosit fMRI pentru a analiza activitatea creierului cainilor cat timp acestia ascultau fiecare combinatie. Rezultatele lor arata ca, indiferent de intonatie, cainii proceseaza vocabularul, recunoscand fiecare cuvant ca fiind distinct, si mai departe, ca ei fac acest lucru intr-un mod similar cu oamenii, folosind emisfera stanga a creierului.

De asemenea, la fel ca si in cazul oamenilor, cercetatorii au descoperit ca acestia proceseaza intonatia separat de vocabular, in regiunile auditive din emisfera dreapta a creierului. In cele din urma, la fel ca oamenii, echipa a constatat ca acesti caini s-au baza atat pe intelesul cuvintelor cat si pe intonatie atunci cand au procesat valoarea recompensei.

Astfel, cainii par sa inteleaga ambele lucruri, atat cuvintele umane cat si intonatia. Autorii noteaza faptul ca este posibil ca domesticirea sa fi sustinut aparitia unei structuri a creierului care sa stea la baza acestei capacitati la caini, dar, o astfel de evolutie rapida a asimetriilor semisferice legate de vorbire este putin probabila.

Oamenii, spun ei, sunt unici doar prin faptul ca au capacitatea de a inventa cuvinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu