Tulburari oculare la caini - II

Displazia retinei
Displazia retinei se refera la o afectiune in care celulele si stratul de tesut retinian nu s-au dezvoltat in mod corespunzator. De obicei, aceasta afectiune se observa la cateii de aproximativ sase saptamani, la nivelul retinei vor parea a fi staturi de tesut pliat mai degraba decat plate. Acest lucru insa, se poate vedea numai cu ajutorul unui oftalmoscop. Diferite forme de displazie retiniene se gasesc la multe rase, inclusiv Springer Spaniol, Labrador Retriever, Terrier, Doberman, Cocker Spaniol, Rottweiler, etc. Cu toate acestea boala nu se limiteaza doar la aceste rase.

Unii caini nu au niciun simptom si boala poate fi identificata numai prin intermediul unui examen oftalmologic. Cateii afectati grav pot ramane orbi partial sau total. Displazia retiniana duce, in general, la vedere inadecvata si poate duce la orbire. Din pacate nu exista niciun tratament pentru displazia retinei.

Persistenta membranei pupilare
Persistenta membranei pupilare este o anomalie ce are legatura cu dezvoltarea fetala. Pe masura ce ochiul fatului se dezvolta, exista unele vase de sange in ochi, care sunt prezente doar in stadiile incipiente de dezvoltare. Aceste vase isi pierd in mod normal functia si se deterioreaza. Ocazional insa, deteriorarea este incompleta si astfel suvite mici de tesut anormal sunt lasate intre camerele ochilor. Aceste fire fibroase sunt in forma de zig-zag si de multe ori atasate de cornee. Astfel, poate fi vazut o opacitate a corneei. Din pacate, nici pentru aceasta boala nu exista niciun tratament.

Microftalmia
Microftalmia este o afectiune in care globul ocular este mai mic decat in mod normal. De obicei, structurile interne ale globului ocular sunt anormale. Microftalmia este mostenita de obicei la Ciobanescul Australian, Great Dane, Beagle, Collie, Doberman, Terrier, Akita, Labrador Retriever.

Microftalmia poate aparea si la nou-nascuti daca mamelor le-au fost administrate medicamente in timpul sarcinii. De aceea, cel mai bine atunci cand aveti un caine ce poarte o sarcina este indicat sa vizitati cabinetul veterinar inainte de a da orice medicament sau supliment cainelui.

Globul ocular va aparea mai mic decat in mod normal pentru rasa respectiva. Vor fi observate si semne de tulburari vizuale. Nici in acest caz nu exista niciun tratament.

Heterocromie
Heterocromia este un termen folosit pentru a descrie variatii ale culorii irisului, partea colorata a ochiului. Heterocromia este folosita pentru a descrie un iris multi-color in cadrul aceluiasi ochi, sau doi ochi. Aceasta problema poate aparea la caini sau pisici. Indivizii cu irisi de culori diferite sunt comuni in multe rase de caini, inclusiv: Husky Siberian, Great Dane, Dalmatieni, etc. Vederea este complet normala la acesti caini, heterocromia nefiind considerata o problema medicala, ci mai degraba o variatie anormala a culorii ochilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu