Controlul greutatii cainilor - Partea I

Obezitatea este una dintre cele mai frecvente tulburari observate la caini. Este important sa intelegem cum determinam daca un caine are exces de kilograme, ce predispune un caine la obezitate si ce probleme medicale pot aparea din cauza ca sunt supraponderali. In cazul in care se stabilieste ca un caine este supraponderal, medicul veterinar va poate ajuta sa dezvoltati un program de reducere a greutatii, care va ajuta cainele sa duca o viata fericita si mai sanatoasa.

Medicii veterinari folosesc adesea un sistem de notare cu noua puncte pentru a evalua starea corporala a animalelor de companie. Valoarea cea mai mica, unu, inseamna ca pisica sau cainele dvs este extrem de slab. Un scor maxim, de noua, inseamna ca animalul dvs de companie are kilograme in exces. Pentru a determina scorul, exista mai multe zone specifice unde trebuie sa ne uitam. Nu uitati insa un lucru important, aceste numere sunt orientative, deoarece un ogar cu scor cinci (cel mai bun) va fi in continuare mai slab decat un bulldog cu acelasi scor.  Asadar, haideti sa aflam cum puteti determina scorul animalului dvs.

Pentru a afla scorul, trebuie intai sa pipaim si sa simtim coastele animalului. Ar trebui sa le putem simti foarte usor. In mod normal trebuie sa existe o cantitate mica de grasime peste ele, dar fiecare nervura ar trebui sa fie distincta. Daca puteti vedea coastele, animalul dvs de companie este prea slab, iar daca nu le puteti simti deloc este prea gras. In al doilea rand verificati zona din apropierea bazei cozii. Ar trebui sa existe putina grasime care acopera acea zona si ar trebui sa se simta neteda. In cazul in care oasele ies in afara, animalul este prea slab, iar daca nu simtiti niciun os, animalul dvs are exces de greutate. In al treilea rand, se simt proeminentele osoase pe corpul animalului, cum ar fi nivelul coloanei vertebrale, umerii si soldurile. Din nou ar trebui sa fiti in masura sa simtiti o cantitate mica de grasime peste aceste zone. In cazul in care aceste oase sunt prea vizibile, animalul este prea slab. In cazul in care nu puteti simti aceste oase sub stratul de grasime, animalul este, evident, prea gras. In al patrulea rand, priviti animalul de sus. Acesta trebuie sa aiba o talie bine definita in spatele coastelor. In cazul in care talia este extrema, sau din nou, proeminentele osoase sunt vizibile, animalul este prea slab. In cazul in care nu exista nicio talie, sau mai rau, zona dintre coaste si solduri este mai lata de soldurile sau coastele animalului, acesta are exces de greutate. Nu in ultimul rand, uitati-va la animalul de companie din lateral. Cainii si pisicile ar trebui sa aiba aria din spatele nervurilor mai mica in diametru decat pieptul. Acest lucru insa, poate varia foarte mult intre rase.

In cazul in care constatati ca animalul dvs este supraponderal, consultati medicul veterinar pentru a determina daca exista alte probleme medicale inainte de a incepe un program de reducere a greutatii. Medicul veterinar va poate sugera, de asemenea, diferite diete sau cat de repede ar trebui sa piarda din greutate animalul dvs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu