Tulburari oculare la caini - I

Ochii cainilor pot fi atat de expresivi, sa exprime emotie, tristete, teama...si multe altele. Atunci cand exista tulburari ale ochilor, nu numai ca animalul va avea vederea afectata dar ii va afecta capacitatea de a comunica. Orice boala a ochilor ar trebui sa fie considerata grava si este obligatorie o vizita la medicul veterinar.

Lacrimi
La multi caini cu parul deschis la culoare si in special la rasele mici, putem vedea o pata maro sau roz pe piele sub coltul interior al ochiului unde exista lacrimi. Putem vedea, de asemenea, acelasi lucru si la pisici, mai ales la cele persane. In ambele cazuri, aceasta este o problema comuna cauzata de lacrimile in exces. Schimbarea culorii pielii si a parului din acea zona se produce atunci cand bacteriile normale de pe par si piele reactioneaza cu lacrimile clare.

In mod normal, lacrimile sunt produse costant si se scurg prin niste conducte mici din pleoape in nas. La animalele cu aceste conducte blocate lacrimile curg pe fata.

Exista mai multe cauze pentru care lacrimile se revarsa. Rasele de caini miniaturale au ochii mai proeminenti. Acest lucru intinde pleoapa si astfel poate trunchia sistemul de drenaj. Aceasta este cea mai frecventa cauza si exista putine lucruri pe care le putem face pentru a o corecta. Alte animale se nasc cu acest sistem de drenaj anormal, care poate sau nu poate fi chirurgical corectabile.

De asemenea, parul poate actiona ca un tampon extragand lacrimile din ochi. Acest lucru poate fi corectat prin indepartarea parului de langa ochi. In unele cazuri, lacrimile in exces se pot datora unor iritari ale ochiului, o alergie, o pleoapa anormala sau a genelor intoarse spre interior care freaca suprafata ochiului. Inflamatia sau ulceratiile la suprafata ochiului (corneea), sau inflamarea sistemului de conducte este de asemenea o cauza. Acestea din urma, sunt adesea dureroase si ar trebui ca animalul sa fie vazut imediat de un medic veterinar.

Avand in vedere ca acumularea de par facial rupt poate duce, de asemenea, la iritarea pielii si a unor posibile infectii, trebuie sa pastrati aceasta zona curata. Taierea parului de sub ochi va ajuta in acest sens.

Strabismul
Strabismul este un termen folosit pentru a descrie pozitionarea anormala sau directia globului ocular. In mod normal, globul ocular este tinut in loc si se muta dintr-o parte in alta si de sus in jos, sub influenta muschilor mici, care sunt atasati direct de globul ocular. Ocazional, un muschi poate fi mai lung sau mai puternic decat muschiul situat pe partea opusa. Acest lucru face ca globul ocular sa-si schimbe directia intr-una anormala. In acest caz poate fi afectat un ochi sau ambii. In cazul in care ambii ochi se abat spre nas, animalul de companie este denumit sasiu. Acest lucru este foarte des intalnit la pisicile siameze si medical se numeste strabism convergent. De asemenea, globii oculari se pot abate si in directia opusa nasului, acest lucru purtand numele de stabism divergent.

Strabismul mai poate aparea si ca urmare a prejudiciului unora dintre nervii care merg la muschii ochilor. In plus, se poate observa strabismul atunci cand cainele are o boala a sistemului vestibular. Sistemul vestibular este o parte a urechii si este aceea care ajuta cainii (la fel ca si pe noi) sa isi pastreze echilibrul. In cazul in care sistemul vestibular nu functioneaza in mod normal, cainele poate simti ca se invarte, iar ochii lui se vor muta anormal pentru a  incerca sa se adapteze la aceasta situatie.

Daca strabismul este o conditie mostenita, atunci nu este recomandat niciun tratament fiind o problema cosmetica care insa nu afecteaza calitatea vietii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu