Tulburari oculare la caini - III

Hepatita Blue Eye
“Blue Eye” este un termen folosit pentru a descrie corneea tulbure, ca urmare a unei infectii cu adenovirus de tip 1. Adenovirusul de tip 1 este o boala virala severa care afecteaza cainii de toate varstele. De obicei, ficatul este afectat, prin urmare boala se numeste hepatita, dar ocazional, ochiul este de asemenea implicat, prin urmare, denumirea completa a bolii este Hepatita “Blue Eye”.

Care sunt simptomele?
Aproximativ la 10 zile de la expuerea la virus, corneea pare albastra sau foarte neclara. Pentru cei mai multi caini cu acest virus ochii lacrimeaza abundent. Este o boala ce apare mai frecvent la catei decat la adulti. Cele mai frecvente simptome sunt: letargia, pierderea apetitului, greata, icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), balonare sau in cazurile in care ficatul este foarte grav afectat poate surveni moartea. Uneori vaccinarea pentru hepatita ar putea provoca de fapt, ochiul albastru, insa in cazul vaccinurilor moderne acest lucru apare din ce in ce mai rar.

Odata ce corpul cainelui se lupta cu infectia virala, ochii se vor curata. Cateva saptamani pot fi necesare pentru ca ochiul sa revina la normal. In cazurile severe care implica ficatul, moartea poate fi un rezultat inevitabil. Din fericire, acum sunt prezente vaccinuri excelente si sigure pentru adenovirusul de tip 1, administrate in general an de an pentru preventia acestei boli.

Cataracta
Cataracta este una dintre cele mai frecvente probleme care afecteaza ochii cainelui. Exista mai multe forme de cataracte diferite. Cataracta afecteaza cainii de orice rasa si de orice varsta, dar anumite tipuri apar mai frecvent la anumite rase. In ciuda faptului ca acestea sunt foarte frecvente, exista inca multe lucruri pe care noi nu le stim despre cataracta canina. Momentan, singura optiune de tratament este interventia chirurgicala realizata de catre medicul veterinar.

Cum se formeaza cataracta?
In ciuda faptului ca exista mai multe forme diferite de cataracta, precum si multiple cauze care o cauzeaza, toate acestea se dezvolta intr-un mod similar. Cataracta se poate forma pe oricare dintre cele trei straturi ale lentilei: capsula, cortex sau nucleu. Pe de alta parte, cataractele descoperite in zonele corticale sau nucleare sunt asociate varstelor inaintate. Riscul de a dezvolta cataracte corticale creste, odata cu expunerea excesiva la razele UV.

Cataracta nucleara
Cataracta nucleara, cel mai intalnit tip, este asociată cu tulburarea vederii la distanta, vedere neclara si culori sterse. Pe masura ce se dezvolta o cataracta nucleara, cristalinul ochiului devine mai curbat, se inrautateste vederea la distanta, uneori imbunatatindu-se temporar vederea de aproape, dar nu pentru mult timp.

Cataracta corticala
Adesea asociata cu tulburarea vederii la distanta si imbatranirea naturala, cataracta corticala este mai putin intalnita si tinde sa se dezvolte in propriul sau fel.

Cataracta subcapsulara posterioara
Cataracta subcapsulara posterioara este si mai putin intalnita, dar afecteaza vederea mai mult decat orice alt tip si are tendinta de a afecta, mai des, cainii de varsta medie.

Din moment ce lumina converge in spatele cristalinului, se dezvolta, in mod normal, o sensibilitate extrema la luminile stralucitoare iar cititul poate fi foarte dificil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu