Ce sa faceti daca vedeti un caine intr-o masina incinsa

In urma unor studii efectuate se pare ca aproximativ jumatate dintre noi (mai exact 48%) suntem de parere ca nu exista niciun risc semnificativ cand lasam cainiele inchis in masina, dar cu cateva masuri luate, cum ar fi: parcarea sub un copac sau un geam lasat putin deschis. Din pacate acest lucru este fals, in realitate, deschiderea foarte putin a unui geam nu  are un efect semnificativ asupra temperaturii din interiorul unei masini parcate.

Uneori mai putin de 20 de minute intr-o masina fierbinte este mai mult decat suficient pentru a fi fatal pentru un caine a carui temperatura a corpului depaseste rapid 41 de grade.

Simptomele obisnuite ale unui caine care sufera de caldura excesiva sunt: gafaielile excesive si latratul. Iar daca nu sunteti in zona pentru ingrijiri rapide, etapa urmatoare poate fi fatala pentru caini: incepe pierderea controlului muscular si in cele din urma rinichii inceteaza sa functioneze, creierul este deteriorat ireversibil si inima se opreste.

Mai multi medici veterinari ne-au oferit urmatoarele sfaturi privint cainii ce sunt lasati in masini:
- Nu lasati cainele intr-o masina parcata, chiar si pentru cateva minute – chiar daca pare mai racoare afara, in interior se face cald foarte repede. Parcarea la umbra si / sau lasarea geamurilor deschide nu modifica prea mult situatia.
- Daca observati un caine inchis intr-o masina, singur, atunci cel mai bine ar fi sa-I cautati stapanul sau sa sunati la 112.
- Asigurati-va ca pastrati cainelui un mediu racoros atunci cand conduceti. Evitati calatoriile in timpul zilelor caniculare si folositi jaluzele de soare pentru ferestre, iar geamul il puteti lasa putin in jos, pentru o briza putin mai racoroasa.
- Asigurati-va ca aveti intotdeauna un obiect in care ii puteti oferi apa si, de asemenea, ca aveti locuri de unde sa luati apa proaspata pe parcursul drumului (daca este un drum mai lung). Cainii nu sunt capabili sa se raceasca la fel de eficient ca si oamenii, astfel ar putea suferi un accident vascular cerebral de la caldura si deshidratare.
- Daca sunteti martorul unei situatii in care un caine este scos dintr-o masina fierbinte, care a fost in primejdie, cel mai bine este sa cereti sfatul unui veterinar imediat. Prima prioritate este de a feri cainele de a se incalzi si mai mult, incercati sa-l duceti la umbra, intr-o zona mai racoroasa. Umezirea cu apa rece a labutelor (atentie, nu cu gheata) ajuta la scaderea temperaturii corpului.
- Prosoapele umede pot fi folosite pentru a raci un caine, dar cu conditia sa le schimbati regulat sau sa le stropiti cu apa mai rece.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu