S-ar putea sa fie un motiv pentru care cainii sunt cei mai buni prieteni ai omului

Cainii sunt cunoscuti drept cei mai buni prieteni ai omului, iar un nou studiu de imagistica asupra creierului cainilor indica si un motiv: exista asemanari izbitoare in modul in care cainii si oamenii – si, probabil, o serie de alte mamifere – proceseaza vocile si emotiile.

Potrivit unor experti, cainii, la fel ca si oamenii, pot avea parti de creier care functioneaza in mod similar cu cel al oamenilor, parti care sunt responsabile pentru prelucrarea sunetelor vocale si a emotiilor.

Procesarea sunetelor vocale si a emotiilor “este fundamentala pentru cine sunt”
Acestea fiind spuse, oamenii si cainii au avut ultimul stramos comun in urma cu mai mult de 100 de milioane de ani, spun cercetatorii. Prin urmare, ajungem la concluzia, in cazul in care o regiune poate fi gasita si la caini, atunci aceasta este o trasatura comuna inca de acum milioane de ani.

In scopul de a concretiza aceasta posibilitate, o echipa de cercetatori au instruit 10 caini Golden Retriever si 5 caini rasa Collie sa se aseze complet in interiorul unui scanner, pentru a permite oamenilor de stiinta sa colecteze scanari RMN ale creierelor lor. Aceste scanari sunt capabile sa masoare fluxul de sange, care se crede ca este un indicator foarte bun al activitatii neuronale.

In interiorul scanerului, fiecare dintre caini, precum si un grup de comparatie de 22 de barbati si femei, a ascultat aproape 200 de inregistrari cu sunete facute de oameni si caini: plangand, razand sau latrand. Asa cum era de asteptat, zona de procesare a vocii umane a raspuns vocilor umane. La caini, regiuni ale creierului au raspuns sunetelor facute tot de caini. La ambele specii, activitatea in aceste regiuni s-a schimbat in moduri similare, ca raspuns la tonul emotional al vocii ascultate.

Pentru cineva care a avut un caine ca si companion si prieten, aceste rezultate ar putea parea a fi oarecum previzibile. Dar vazand procesul cum evolueaza in creierul cainilor aceste lucruri sunt si mai evidente.

“Nu este o constatare surprinzatoare, dar este o constatare importanta” au fost cuvintele lui Marc Bekoff, care nu a fost implicat in studiu. Procesarea sunetelor vocale si a emotiilor “este fundamentala pentru cine sunt”.

Ce aud cainii atunci cand oamenii vorbesc?
Cercetatorii au descoperit ca raspunsurile nu au fost la fel intre specii. La caini, regiunile de prelucrare vocale ale creierului au raspuns la suntele non-vocale, de asemenea. Dar la om, au fost declansate numai prin voce, care poate avea implicatii in traiectoria sociala a evolutiei umane.

Dar, in ciuda asemanarilor, sunt foarte multe diferente intre caini si oameni. Totusi, regiunile identificate in studiu au radacini adanci evolutive. Si, cu toate ca s-ar putea ca prietenii nostri necuvantatori au dezvoltat raspunsurile lor independent de om, este mult mai probabil ca erau deja prezente in stramosul comun de zeci de milioane de ani in urma.

Inca o intrebare la care cercetatorii nu au putut inca sa raspunda este ceea ce cainii aud cand oamenii vorbesc. Studiul actual nu a fost facut pentru acest lucru, insa oamenii de stiinta au observat ca au existat observatii anterioare ale modelelor comune in vocalize umane si canine. 

Exista aceste reguli acustice care transmit informatii emotionale, si ele par a fi comune la ambele specii” au spus cercetatorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu