Cainii simt gelozie si cauta atentie la fel ca si oamenii

Dezbaterea asupra faptului ca animalele au sau nu emotii animale, a fost un subiect de interes pentru foarte multi ani. In timp ce scepticii insista ca animalele sunt conduse doar de instincte, altii nu sunt de acord, subliniind ca toate mamiferele impartasesc acelasi sistem neuronal si, prin urmare, pot suferi emotii similare.

Unele studii au comparat portiuni ale creierului care sunt activate cand animalele se confrunta cu emotii, cum ar fi furie sau tristete, printre altele. “Deci, din moment ce creierul nostru este programat in acelasi mod ca al unui animal, teoria este ca are sens intuitiv pentru chestii similare care urmeaza sa se intample acolo”.

Toate mamiferele au acelasi aparat neuronal
Emotiile la animale par sa fie destul de complexe. De exemplu, atunci cand cainele lasa lacrimi pe pernele de pe pat atunci cand nu sunteti acasa, ar putea fi pentru ca el se confrunta cu o anxietate cauzata de singuratate sau de neliniste.

Cei care cred in emotiile animalelor sunt de parere ca unele animale sunt capabile sa simta o varietate de emotii, inclusiv fericire, tristete, durere, curiozitate, furie, empatie si frica, dar totusi despre gelozie ce se zice?

Gelozia este considerata un complex, o traire doar a  oamenilor; cu toate acestea, oricine care a avut un animal de companie va va spune cel mai probabil, ca la un anumit moment acesta a fost gelos.
Christine Harris, un cercetator emotional de la Universitate din California, a efecuat un experiment conceput pentru a testa teoria ca gelozia este un sentiment primordial experimentat de o serie de animale, nu doar de oameni.

Cercetatorii au studiat reactiile a 36 de caini in casele proprietarilor lor, filmand raspunsul lor atunci cand stapanii i-au ignorat pentru trei motive diferite.

Cainii simt gelozia la fel ca si noi
Un caine de jucarie care latra si da din coada, o lanterna si o carte pentru copii cu muzica au reprezentat cele trei elemente. Cainii au fost de doua ori mai susceptibili de a incerca sa impinga sau sa isi atinga stapanul, in timp ce acesta se juca cu cainele fals. O treime dintre caini au incercat sa se puna intre proprietar si cainele animat, si un sfert au rupt cainele fals. Un singur caine a reactionat intr-un mod agresiv atunci cand proprietarul se juca cu cartea sau cu lanterna.

“Ceilalti caini nu au facut acte agresive. Au incercat lucruri pozitive, astfel fiind mai afectuosi sa isi recapete atentia celor dragi, pentru a incerca sa castige relatia lor inapoi”, a spus Harris.

In ceea ce priveste cainii care nu au prezentat semne de gelozie, “este posibil ca acestia sa nu fie foarte inteligenti, si sa nu isi fi dat seama de ce se intampla, sau din contra poate erau foarte inteligenti si nu s-au lasat pacaliti. O alta posibilitate ar fi ca legatura dintre animal si proprietar sa nu fi fost foarte puternica.”

Cu toate acestea, sunt numeroase animale care au emotii. Elefantii, leii de mare, delfinii, maimutele, usrii, gastele si multe altele par sa prezinte o durere intensa atunci cand moare cineva drag.

Acest subiect este unul delicat care necesita mai multa cercetare. In general, insa pare ca suntem putin egoisti daca credem ca suntem singurele vietati care simt emotii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu