Animalele sunt in masura sa judece daca ceva este corect sau nu

Corectitudinea este un subiect de interes deosebit pentru cercetatorii care studiaza evolutia comportamentului social si masura in care cooperarea este construita in genele diferitelor animale, inclusiv la om. Intelegerea ideii de corectitudine poate fi o conditie necesara pentru dezvoltarea relatiilor complexe de cooperare.

Cainii recunosc corectitudinea, dar nu le pasa
In acest sens a fost facut si un studiu pe 38 de caini, fiecare pe rand. Fiecare caine a interactionat cu mai multi antrenori in acelasi timp cu un caine de control. Antrenorii fie au recompensat cainii prea putin fie prea mult, sau in mod egal pe ambii caini.

Odata ce cainii au ajuns sa cunoasca trainerii, li s-a permis sa aleaga care antrenor sa se apropie, in absenta oricaror alti caini. Cainii au aratat o preferinta clara pentru antrenorii ce au supra-recompensat cainele de control, dar nu au avut vreo preferinta intre anternorii care au sub-recompensat cainii.

Studiile anterioare, care se refera doar la cei care au sub-recompensat cainii, au aratat ca patrupedele evita antrenorii perceputi ca fiind abuzivi. Studiul nou sugereaza ca, in timp ce cainii sunt capabili sa recunoasca nedreptatea, nu au nicio mustrare sa exploateze oricand pot pentru a obtine o recompensa mai mare.

In special, cainii mai mari au aratat ca prefera antrenorii echitabili si corecti, mai mult decat cei tineri. Acest lucru sugereaza ca patrupedele pot dezvolta o preferinta pentru corectitudine in timp, ca urmare a relatiilor pe termen lung cu oamenii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu