Ingrijirea pisicilor batrane

Sursa foto: birdsandwordsandmore.blogspot.com
In ultimii ani, speranta de viata pentru pisici a crescut destul de mult, datorita modului in care oamenii au grija de pisici dar si datorita avansului medicinii veterinare. In prezent, o pisica este batrana atunci cand ajunge la o varsta de 10 ani, de atunci incolo incepe procesul de imbatranire. Chiar si cea mai jucausa pisica va incepe sa imbatraneasca, dar cu putin mai multa grija aceasta va mai trai inca 5 – 10 ani fara probleme.

Pe masura ce inainteaza in varta, pisicile isi pierd abilitatea auzului, insa acest lucru trece de multe ori neobservat deoarece uneori confundam aceasta lipsa de reactie a pisicii cu incapatanarea lor. Dar totusi, daca atunci cand o strigati pisica nu fine la dvs, o cauza ar putea fi pierderea simtului auzului. O data cu inaintarea in varsta cel mai bine este sa tineti pisica in interiorul casei deoarece isi poate pierde de asemenea si simtul mirosului sau vederea. Acest lucru inseamna ca poate fi foarte vulnerabila la amenintarile de pe strada: caini, masini, oameni sau alte pisici.

In cazul in care pisica dvs iubeste aerul proaspat si ii place sa mearga afara, atunci  cel mai bine ar fi sa o supravegheati in permanenta. Ar trebui sa stiti, de asemenea, ca odata cu inaintarea in varsta, simtul gustului si al mirosului se diminueaza si pisica dvs va fi mai putin interesata de mancare. In acest caz trebuie sa ii oferiti mancare umeda sau puteti sa ii incalziti mancarea, in acest fel mirosul va fi amplificat si pisica va dori sa manance masa. Mancarea umeda creste si cantitatea de apa in organism ajutand astfel pisica sa nu ajunga sa se deshidrateze.

Aveti grija ca apa sa fie intotdeauna proaspata si incercati sa monitorizati obiceiul acesteia de a bea. Odata cu varsta se poate estompa necesitatea de a bea apa si astfel pisica poate suferi de deshidratare. Incercati sa vedeti cat de multa apa bea, iar daca nu bea aproape deloc atunci consultati medicul veterinar pentru a va da alte solutii. Cu siguranta ca in aceste cazuri veti cauta si solutii pe internet, iar printre acestea se vor numara tot felul de medicamente pentru tratament pisici, insa sfatul nostru este sa nu le achizitionati inainte de a merge la un cabinet veterinar. Ii puteti face mai mult rau decat bine, deoarece acestea au si multe efecte secundare.

Pisicile batrane pot dezvolta si dificultati la inghitire, isi pot pierde dintii iar gingiile se vor face albe. Cele mai recente studii arata ca pisicile batrane au o problema cu potasiul, acest lucru ducand la probleme cu blana, letargie si pierderea poftei de mancare. Nivelurile scazute de potasiu pot distruge rinichii pisicii.

Alte probleme care pot aparea sunt rigiditatea si artrita. Pisica poate dormi uneori foarte mult si refuza sa se mute din cauza durerilor articulare. Aveti grija sa nu o lasati asa, daca continua sa nu se miste muschii se vor slabi si apoi va fi si mai rau. Incurajati pisica sa aiba activitate, sa se miste, sa se joace.

Daca iubiti un animal cu adevarat stiti deja ca indiferent de problemele pe care le are trebuie sa il ingrijiti ori cat de greu ar fi, dvs fiind probabil singurul lui ajutor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu